Read more: http://small-pc-maintenance.blogspot.com/2011/08/cara-bagi-ucapan-kepada-pengunjung-bila_08.html#ixzz1cmhEV9Yk bLaCk_eYe_92: kesusASTeraAn MElaYU TRadiSIoNAl STPm BRO>>>

Ahad, 18 September 2011


Analisis Cerpen Gersang Karya Masniah Kalyubi

SINOPSIS
Memaparkan kisah seorang lelaki tua peminta sedekah yang terjumpa seorang bayi di dalam tong sampah. Bayi itu dinamainya Sumi. Meskipun amat tua kerana berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula, namun naluri kemanusiaannya yang tinggi membuatkannya dia gigih memelihara Sumi dengan penuh kasih sayang. Pada akhirnya, datang pihak berkuasa ingin meruntuhkan gubuk mereka kerana kawasan setinggan itu akan dibangunkan. Mereka berdua terpaksa hidup bergelandangan kerana gubuk buruk mereka diruntuhkan.

TEMA
Kegigihan dan kasih sayang seorang lelaki tua yang bergelut dengan penderitaan dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan. Lelaki tua itu hanya bergantung pada pendapatannya sebagai peminta sedekah di bandar raya Kuala Lumpur untuk meneruskan kehidupan bersama seorang cucu terbuang yang masih kecil iaitu Sumi.

PERSOALAN
1. Persoalan tentang kemiskinan hidup. Contohnya, datuk tua menyara kehidupan dengan menjadi seorang peminta sedekah dan dia juga tinggal di sebuah gubuk buruk di kawasan setinggan di kota Kuala Lumpur bersama dengan seorang anak iaitu Sumi.
2. Persoalan tentang kasih sayang. Contohnya, datuk tua menjaga Sumi dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri dan berusaha untuk membahagiakan Sumi walaupun membesarkannya dengan hanya memberi makan hasil huluran tin susu tuanya.
3. Persoalan tentang pembuangan bayi. Contohnya, Sumi telah dijumpai oleh datuk tua di dalam tong sampah dengan keadaan hanya berbalut dengan lampin.
4. Persoalan tentang ketabahan dalam menempuh dugaan hidup. Contohnya, dalam menghadapi dugaan hidup walaupun gubuk buruk yang didiaminya selama ini bersama Sumi di kawasan setinggan telah dirobohkan.
5. Persoalan tentang kegigihan dalam mencari rezeki. Contohnya, datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan.
6. Persoalan tentang keyakinan akan Tuhan. Contohnya, datuk tua yakin bahawa walaupun pekerjaannya kini terjejas akibat gubuk buruknya telah dirobohkan tetapi baginya bumi Allah ini luas dan dia masih boleh meneruskan perjuangan untuk mencari rezeki di mana-mana tempat.
8. Persoalan tentang kemajuan pembangunan. Contohnya, Kuala Lumpur merupakan bandar raya yang sudah mengecapi kemajuan pembangunan sehingga menjadikan tempat tersebut lubuk atau pusat pekerjaan penduduk yang sangat penting. Begitu juga, deretan gubuk buruk yang didiami oleh datuk tua bersama dengan penghuni-penghuni yang lain telah dirobohkan untuk tujuan pembangunan.

WATAK DAN PERWATAKAN

Datuk Tua
1. Watak utama cerita.
2. Berusia menjangkau satu abad iaitu hampir 100 tahun.
3. Badannya kurus dan sudah bongkok. Dia berdiri dan berjalan dengan bantuan tongkat.
4. Tinggal di gubuk buruk di kawasan setinggan di Kuala Lumpur.
5. Seorang peminta sedekah.Contohnya, datuk tua selalu mengemis di kaki-kaki lima bandar Kuala Lumpur.
6. Memelihara seorang anak iaitu Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah.
7. Seorang yang penyayang. Contohnya, dia menjaga Sumi dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri dan berusaha menunaikan permintaan .
8. Seorang yang gigih. Contohnya, meskipun datuk tua sudah teramat tua dan bongkok pula tetapi dia gigih memelihara Sumi dengan penuh kasih sayang dan berusaha mencari mencari rezeki untuk membesarkannya.
9. Seorang tua yang mempunyai naluri kemanusiaan yang tinggi. Contohnya, meskipun datuk tua sudah teramat dan seorang peminta sedekah tetapi dengan naluri kemanusiaan yang ada pada dirinya, dia sanggup memelihara Sumi yang dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah.
10. Percaya dan yakin akan Tuhan. Contohnya, datuk tua yakin Tuhan akan sentiasa memberi ruang kepadanya untuk mencari rezeki di mana–mana tempat di bumi ini.


Sumi
1. Berumur lima tahun.
2. Korban kezaliman ibu bapa yang tidak bertanggungjawab. Contohnya telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah dan telah dijumpai oleh datuk tua dengan keadaan yang hanya berbungkus lampin.
3. Dipelihara oleh datuk tua iaitu seorang peminta sedekah yang sudah berusia.
4. Menyayangi datuk tuanya. Contohnya, semasa gubuk buruk tempat tinggal mereka diruntuhkan, Sumi segera mendapatkan datuk tua kesayangannya walaupun sedang sakit. Dia tidak mahu datuk tuanya itu terkial-kial sendirian menanggung segala penderitaan yang dialami.
5. Seorang kanak-kanak yang periang dan mempunyai dua orang kawan iaitu Utih dan Nana.
6. Seorang kanak-kanak yang tidak pernah merasai kesenangan hidup. Contohnya, Sumi tidak pernah merasai kesenangan hidup lantaran ibu bapanya yang membuangnya di tong sampah dan kini, hidup bergantung dengan datuk tuanya yang lemah dan tidak mempunyai apa-apa iaitu mencari rezeki dengan hanya mengemis.


LATAR
Latar Tempat
1. Bandar raya Kuala Lumpur
2. Kaki lima – tempat datuk tua meminta sedekah.
3. Gubuk buruk di kawasan rumah setinggan – tempat datuk tua dan Sumi tinggal.

Latar Masyarakat
1. Masyarakat kota yang miskin. Contohnya, datuk tua mencari rezeki untuk menyara kehidupan dengan hanya meminta sedekah. Dia dan Sumi tinggal di kawasan setinggan iaitu di gubuk buruk tebing sungai.
2. Masyarakat tua yang gigih. Contohnya, datuk tua yang sudah berusia menjangkau 100 tahun dan sudah bongkok masih meneruskan kehidupan mencari rezeki dengan mengemis di jalanan walaupun sudah teramat tua.
3. Masyarakat kota yang murah hati dan berbelas kasihan. Contohnya, masih terdapat segelintir warga kota yang simpati dan bermurah hati dengan memberi sedekah kepada datuk tua.
4. Masyarakat yang penyayang. Contohnya, datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri.
5. Masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan. Contohnya, ibu bapa Sumi mewakili masyarakat yang tidak bertanggungjawab dan berperikemanusiaan kerana membuang anak di tong sampah.
6. Masyarakat yang jahil tentang agama. Contohnya, perbuatan ibu bapa Sumi yang membuangnya di tong sampah memperlihatkan kurangnya nilai agama dalam diri sehingga sanggup membuang darah daging sendiri.
7. Masyarakat kota yang sentiasa sibuk. Contohnya, setiap hari masyarakat kota di Kuala Lumpur digambarkan sentiasa sibuk dengan hal dan pekerjaan masing-masing.
8. Masyarakat kota yang terabai dari segi kebajikan. Contohnya, datuk tua dalam keadaannya yang sudah menjangkau usia 100 tahun masih merempat di kota Kuala Lumpur mencari rezeki dengan meminta sedekah tanpa ada bantuan daripada mana-mana pihak untuk menempatkannya di rumah-rumah kebajikan orang-orang tua.


TEKNIK PENCERITAAN
1. Pemerian
- Tatapannya merenung kejauhan lalu menembusi kenderaan dan derap langkah kaki warga kota yang lewat di hadapannya. Pun ketika ada dentingan syiling yang terlontar di dalam tin susunya, tatapannya itu tetap tidak berubah. Getir dan penuh penderitaan, membayangkan warna hidupnya. (MS 93)

2. Imbas Muka/ Flashforward
- Datuk tua sedang merenung dan berfikir untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah yang sedang bersarang dalam kepala. Dia merasakan petang itu merupakan petang bagi segala masalah. (MS 94)

3. Imbas kembali / Flasback
- Datuk tua teringat akan kedatangan lelaki-lelaki asing yang memakai kemeja dan tali leher dengan cara jalan yang begitu gagah di kawasan deretan gubuk-gubuk buruk mereka di tebing sungai. (MS 94-95)

- Datuk tua teringat akan peristiwa dia menjumpai Sumi yang masih bayi di dalam tong sampah dengan hanya berbalut lampin buruk. (MS 96)

- Datuk tua teringat akan Sumi yang sudah pandai merajuk dan bertanya tentang ayah dan ibunya kandungnya. (MS 97)

4. Dialog
- “Tanah ni tanah kerajaan, pak cik. Di tapak tanah ni akan dibina bangunan lapan puluh tingkat.”
“Tapi encik…”
“Tak ada tapi-tapinya lagi. Kalau saya kata pindah, pindah!” (MS 95)

5. Monolog dalaman
- Dia bertanya kepada dirinya lagi. Di manakah peri kemanusiaan warga kota? Di manakah keadilan yang selalu dilaung-laungkan? Dia tidak tahu. Dia juga tidak tahu di manakah haknya sebagai warga kota yang bernaung di bumi merdeka? Mana? Mana? Hatinya menjerit. (MS 96)
- Mungkin ada rezeki lebih hari ini Sumi. Nanti tuk belikan limau. Hatinya berbicara. (MS 97)

6. Monolog
- “Tunggu ya cu, tuk pulang ni!” Dia berbisik sendirian. (MS 99)

7. Suspens
- Langkahnya semakin cepat. Sesekali dia tersepak batu-batu di jalanan. Semakin hampir ke tempat itu semakin kuat bunyi buldozer dan semakin lemah tubuh tuanya. Langkahnya mati tiba-tiba. (MS 99)NILAI MURNI
1. Kasih sayang. Contohnya, datuk tua menyayangi Sumi dengan menjaganya dengan penuh kasih sayang seperti anak kandungnya sendiri.
2. Pemurah. Contohnya, segelintir warga kota simpati dengan kesusahan yang dialami oleh datuk tua dengan bermurah hati menghulurkan sedekah.
3. Tabah. Contohnya, datuk tua tabah menghadapi dugaan hidup walaupun terpaksa bergelut dengan penderitaan hidup.
4. Kesyukuran. Contohnya, datuk tua sentiasa bersyukur dengan rezeki yang diterimanya hasil daripada meminta sedekah daripada orang lain.
5. Gigih. Contohnya, datuk tua yang telah berusia hampir 100 tahun dan bongkok pula masih gigih dalam mencari rezeki demi meneruskan hidupnya dan cucu kesayangannya walaupun pekerjaannya itu hanya mengemis di jalanan.
6. Bertanggungjawab. Contohnya, datuk tua telah menunaikan tanggungjawab dengan menjaga dan membesarkan Sumi yang telah dibuang oleh ibu bapanya di tong sampah.

AMANAT DAN PENGAJARAN
1. Kita hendaklah tabah menghadapi dugaan dan takdir hidup.
2. Kita perlulah gigih berusaha dalam melakukan sesuatu pekerjaan.
3. Kita mestilah bertimbang rasa dan mempunyai belas kasihan terhadap kesusahan orang lain.
4. Kita haruslah bertanggungjawab terhadap segala perbuatan dan tindakan kita.
5. Kita haruslah sentiasa bersyukur kepada Tuhan untuk setiap rezeki yang diberikan kepada kita.
6. kita hendaklah memberi kasih sayang yang baik terhadap anak-anak.


GAYA BAHASA

1. Simile
- Hitam seperti malam. (MS 93)
- Hatinya bagai digamit untuk melangkah pantas. (MS 99)

2. Personifikasi.
- Hatinya menjerit. (MS 96)

3. Sinkof.
- “Tak ada tapi-tapinya lagi. Kalau saya kata pindah, pindah!” (MS 95)

4. Hiperbola.
- Mengalir air mata darah
- Matahari jam dua belas tegak di atas kepala, memanah mata tua. (MS 94)


 

SINOPSIS NOVEL JERIJI KASIH

Bab 1

Anuariza amat bersyukur kerana mendapat seorang ibu yang sangat menyayanginya, iaitu Solehah. Walaupun mereka sekeluarga hidup dalam kemiskinan, namun mereka dilimpahi kasih sayang dan kebahagiaan yang tidak pernah surut. Anuariza terpaksa bekerja mencari rezeki buat menampung keperluan keluarganya dengan menoreh getah dan mencari buah-buah kayu seperti asam kelubi di hutan paya yang penuh dengan bahaya. Adiknya Azuera melarangnya keluar ke hutan pada hari itu memandangkan hujan baru sahaja turun dan kemungkinan banyak haiwan liar berkeliaran mencari mangsa. Solehah tetap membantah dan tidak membenarkannya pergi ke kawasan itu. Anuariza mencari rezeki dengan mencari asam kelubi yang kemudian akan dijual kepada Ah Chong, satu-satunya peraih di kampung itu yang sering menawarkan harga yang tinggi untuk buah-buah kelubinya. Nek Siah pula merupakan jiran mereka yang sering membantu keluarga Solehah yang sering dalam kesusahan. Nek Siah datang untuk menjemput mereka sekeluarga ke majlis kenduri di rumahnya juga melarang Anuariza ke situ. Nek Siah menyuruh Anuariza pergi ke rumahnya bagi membantu mereka yang akan mengadakan kenduri naik rumah dan tahlil.

Bab 2


Anuariza tiada jalan lain kecuali terpaksa bersetuju dengan permintaan Syed Mustafa untuk memberi kelas tuisyen kepada anaknya Syed Fariz sementara menanti keputusan STPM diumumkan. Syed Mustafa mempunyai seorang anak perempuan iaitu Syarifah Farisya yang merupakan abang Syed Fariz. Mereka anak beranak bertungkus lumus membantu keluarga Nek Siah menguruskan kenduri tersebut. Azuera kelihatan begitu cekap dengan kerja-kerjanya membasuh pinggan mangkuk, membungkus makanan untuk jiran dan menghidangkan makanan pencuci mulut manakala Syarifah Farisya sedikit kekok. Anuariza disuruh mengajar anak Syed Mustafa keesokan harinya, namun Anuariza meminta ditangguhkan sehari kerana dia bercadang untuk keluar hutan bagi memungut asam kelubi. Apabila mendengar tentang asam kelubi, Syed Mustafa menceritakan pengalamannya dahulu ketika usia remaja. Dia turut mencari asam kelubi, buah ketiau, dan buah perah bersama-sama kawannya di hutan, tetapi untuk sekadar suka-suka sahaja. Dia pernah terdengar cadangan Menteri Besar Perak untuk mengkomersialkan buah-buah kayu tersebut tetapi cadangan itu senyap begitu sahaja. Setelah larut malam dan rancak bercerita, keluarga Anuariza memohon izin untuk pulang.Bab 3


Anuariza pergi ke hutan untuk mengambil buah asam kelubi yang disorok di situ dua hari lepas kerana hujan lebat. Anuariza ditemani oleh Syed Mustafa atau Pak Syed. Pak Syed gembira melihat kecekalan dan kesungguhan Anuariza namun sedikit sebanyak dia melihat Anuariza seperti dirinya sendiri. Pak syed menceritakan kepada Anuariza, bahawa dia pernah membuat kerja sebegitu pada masa dahulu, tetapi hanya sekadar untuk suka-suka, berbanding dengan Anuariza yang mahu menyara keluarganya. Anuariza pernah diketawakan dan diejek sebagai SI BONGKOK sewaktu dia berkaki ayam menghendap di belakang sekolah kerana mahu belajar, selama berbelas tahun dahulu membuatkan dirinya tersisih daripada orang. Dia juga pernah melihat ibunya dimalukan hanya kerana dituduh memikat suami orang. Sejak itu dia bertekad untuk hidup bersendirian tanpa mempedulikan orang lain. Pak syed amat bangga dengan kecekalan Anuariza dalam menyara keluarganya walaupun Anuariza hanya sekadar anak angkat kepada Solehah. Anuariza pernah tinggal di Kuala Lumpur tapi selepas ayah angkatnya meninggal dunia, mereka terus tinggal di kampung. Pak syed bertanya kepada Anuariza, kenapa ibunya tidak kahwin lagi. Anuariza menyatakan bahawa ibunya tidak mahu ada orang lain antara mereka.Mereka mengharungi anak paya yang airnya separas pinggang, tetapi mereka perlu berhati-hati mungkin ada haiwan berbisa. Pak syed memberi cadangan supaya buah-buah ini dikomersilkan. Anuariza berhasrat untuk menanam buah-buah sesebigu di ladang. Harga buah kabung tinggi di pasaran. Di bandar buah kabung menjadi makanan pencuci mulut di hotel.Pak syed mengingatkan Anuariza bahawa dulu ada orang kampung pernah dibaham harimau. Anuariza pernah terserempak dengan harimau, tetapi dengan membaca ayat kursi dan surah al ikhlas Allah menutup pandangan raja rimba tersebut. Seterusnya mereka bercerita tentang agama yang berkaitan dengan ajaran sesat.

Bab 4

Anuariza memulakan tugasnya sebagai guru tuisyen di rumah Syed Mustafa. Syed Mustafa sudah membayar gajinya untuk bulan pertama, tetapi Anuariza menolak wang itu. Syed Mustafa tetap berkeras memaksa Anuariza mengambil wang tersebut. Hari pertama dia pergi ke situ Syed Fariz langsung tidak turun belajar. Syed Fariz memang tidak berminat dalam pelajaran. Anuariza meminta kebenaran Syed Mustafa untuk berbual di dalam bilik Syed Fariz. Ketika Anuariza berada di dalam bilik Syed fariz, Anuariza minta Syed Fariz menceritakan masalahnya. Syed Fariz berkata bahawa dia tak suka tinggal di kampung kerana di kampung tiada apa yang boleh dibuat dan membosankan. .Anuariza pun turut menyokong bahawa di kampung ini sangat membosankan, tetapi itu dahulu, kerana dahulu Anuariza tinggal di Kuala Lumpur. Setelah Anuariza tinggal di kampug Anuriza sangat tenang. Syed Fariz turut menceritakan bahawa dia sangat benci pada ayahnya, yang menjadi punca ibunya mati. Setelah hampir dua jam berada di dalam bilik Syed Fariz, Anuariza pun meminta diri untuk pulang. Dia telah berjanji untuk membawa Syed Fariz ke sungai untuk menyedut udara segar di samping menenangkan fikiran. Pada malam itu Anuariza amat sukar untuk memejamkan matanya walaupun tubuhnya begitu letih. Anuariza masih terkenangkan perbualanya dengan Syed Fariz, Syed Fariz sangat membenci ayahnya. Menurut Syed Fariz, ayahnya jarang berada di rumah serta mementingkan pekerjaan daripada keluarga. Tuduhan Syed Fariz pada ayahnya sangat kejam. Peristiwa ditinggalkan ayah dan ibunya, kembali menyemak dalam fikiranya. Anuariza teringat akan buah kabung yang dibakarnya petang tadi bersama Syed Mustafa. Anuariza mencapai lampu gasolin, digoncang untuk memastikan kandungan minyak tanah di dalamnya.Mancis digunakan untuk menyalakan api,angin diisi dengan mengepam beberapa kali. Gelap bertukar terang,dia bersedia untuk turun ke bawah. Buah kabung yang masih bertangkai dan masih suam-suam kuku di dalam bakul rotan, dilonggok di atas tikar Anuariza bersila kemas dengan ditemani Solehan. Anuariza bergurau senda dan menyatakan bahawa dia amat takut jika gagal dalam STPM. Solehah menyakinkan Anuariza bahawa dia akan memperoleh keputusan cemerlang setelah berusaha bersungguh-sungguh.

Bab 5

Azuera, Syed Fariz, Anuariza dan Syarifah Farisya telah berkunjung ke sebatang sungai di hujung kampung mereka untuk menyaksikan keindahan sungai tersebut. Azuera dan Syarifah Farisya bermain air di sungai manakala Anuariza asyik melukis pemandangan di sungai itu. Syed Faris seperti biasa mempamerkan sikap tidak senangnya dengan perubahan mendadak yang dilaluinya di kampung itu. Syarifah Farisya membandingkan keindahan sungai di situ yang amat berbeza denga keadaan sungai di bandar yang amat kotor dan tercemar. Azuera bercerita kepada Syarifah Farisya bahawa mereka sekeluarga pernah tinggal di tepi sungai itu sebelum itu. Oleh sebab rumah mereka pernah dihempap pokok tumbang dalam kejadian ribut, keluarga mereka dipelawa tinggal bersebelahan dengan rumah Nek Siah. Azuera juga bercerita tentang hobi Anuariza yang gemar melukis, malah lukisan pemandangan di biliknya juga dilukis oleh Anuariza. Lukisan di dinding sekolah mereka merupakan buah tangannya juga sebelum meninggalkan sekolah. Syarifah Farisya mulai teruja dengan pelukis lukisan pemandangan di biliknya dan mulai menyimpan perasaan.Bab 6


Selepas cuti panjang, seperti biasa Syed Fariz dan Syarifah Farisya berbasikal ke Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Muzaffar Shah, Lambor Kanan seawal 6.45 pagi. Syarifah Farisya membandingkan keadaan mereka yang selesa ketika bersekolah di bandar dahulu.Sewaktu ibu mereka masih hidup, mereka dihantar ke sekolah menaiki kereta berhawa dingin, sedangkan di kampung mereka terpaksa berbasikal seperti pelajar-pelajar lain. Di sekolah, Azuera memperkenalkan Syed Fariz dan Syarifah Farisya kepada guru-guru dan rakan-rakannya. Syed Fariz dimasukkan ke kelas 3 Bestari. Selepas waktu rehat, cikgu Borhan yang mengajar mata pelajaran Bahasa Malaysia mendapati Syed Fariz tiada di dalam kelas. Cikgu Borhan bertanya ke[ada Azizul Hafis yang duduk di sebelahnya. Cikgu Borhan menyuruh Azizul Hafis mencarinya di sekitar sekolah tetapi tidak ditemui. Syarifah Farisya mulai risaukan adiknya yang mungkin kembali berkelakuan buruk seperti dahulu. Di rumah, Syarifah mencari-cari adiknya tetapi juga tiada. Apabila Nek Siah melihat Syarifah Farisya memasuki bilik adiknya, Syarifah Farisya memberi alasan dia ingin mengambil buku dan mengatakan adiknya belum pulang dari sekolah. Nek Siah mengajaknya makan, namun Syarifah Farisya belum mahu makan dan akan makan setelah lapar nanti.

Bab 7

Sudah dua bulan bersekolah di kampung, berbagai-bagai perkara buruk berlaku di sekolah. Hampir seluruh pelajar di sekolah itu mengenalinya. Syed Fariz telah membawa budaya yang buruk di seolahnya. Kerjasama dengan Lily Suriani semakin menjadi-jadi. Syed Fariz dikenali sebagai anak orang berada dan berpengetahuan tinggi sehingga ramai murid yang mengangkat tabik kepadanya. Gejala samseng dan peras ugut semakin berleluasa. Azuera turut mendengar kawan-kawannya bercerita perihal adiknya yang berkelakuan buruk, namun enggan mempercayainya. Ruhaiza menceritakan perkara sebenar kepada Syarifah Farisya. Hal ini menyebabkan Syed Fariz berdendam kepadanya. Syed Fariz bersekongkol dengan beberapa orang kawan untuk mengenakan Ruhaiza. Ruhaiza dipanggil oleh Guru Disiplin ke Bilik Kaunseling dan diminta bercerita tentang perkara sebenar tentang kejadian pergaduhan di belakang kantin sekolah. Ruhaiza dituduh menjadi punca pergaduhan kerana cemburu kepada Lily Suriani yang rapat dengan Syed Fariz. Ruhaiza menafikan tuduhan itu sekeras-kerasnya. Siti Baizurah menceritakan bahawa kejadian pergaduhan itu turut disaksikan oleh pelajar-pelajar lain. Tersebarlah fitnah yang menyatakan bahawa Ruhaiza mencintai Syed Fariz. Hazrul Naim yang menganggotai kumpulan Syed Fariz turut menyebarkan fitnah.

Bab 8


Anuariza mulai bimbang akan perkembangan yang tidak sihat itu. Syed Fariz semakin tidak berminat dalam pelajaran. Anuariza masuk ke dalam bilik Syed Fariz dan terhidu bau yang kurang menyenangkan. Walaupun mengesyaki Syed Fariz menghisap rokok, namun Anuariza tidak menegur hal itu kerana bimbang Syed Fariz akan terasa dirinya dikongkong. Azuera pula tekun belajar setelah memperoleh enam A dan 3 B dalam peperiksaan PMR. Azuera ingin menjejaki kecemerlangan abangnya dalam SPM. Syed Mustafa pula sudah lama tidak pulang ke kampung kerana sibuk dengan urusan pekerjaannya. Anuriza juga meneka bahawa Syed Fariz merindui ayahnya yang sudah lama tidak pulang itu. Anuariza mengajak Syarifah Farisya berbual-bual. Nek Siah meninjau-ninjau cucu-cucunya yang sedang belajar untuk memastikan bahan-bahan keperluan untuk mereka mencukupi dan sama ada mereka betul-betul belajar. Syarifah Farisya memberitahu Anuariza bahawa adiknya merokok. Anuariza menyatakan bahawa dia memang mengetahuinya. Menurut Syarifah Farisya, adiknya itu pernah merokok dan berhenti seketika. Hal itu belum diketahui oleh bapa mereka.

Bab 9


Ruhaiza tidak menghadiri kelas tambahan, sebaliknya dia pergi berjumpa dengan guru kaunseling, iaitu Cikgu Syakinah untuk meluahkan masalahnya. Fitnah tentang dirinya mempunyai perasaan terhadap Syed Fariz telah tersebar. Memang pada mulanya dia cuba mendekati Syed Fariz kerana mengetahui bahawa pelajar itu pintar dan anak orang berada. Mungkin Ruhaiza boleh berkongsi buku-buku pelajaran yang tidak mampu dimilikinya. Dia juga pernah berkunjung ke rumah mereka dan melihat sendiri kekayaan Syed Mustafa. Semua anaknya memiliki komputer dan telefon bimbit seorang satu. Azuera juga berpeluang menggunakan komputer lebihan di bilik bacaan rumah mereka. Cikgu Syakinah mendengar luahan perasaan Ruhaiza dengan penuh minat dan menasihatinya agar bersabar. Ruhaiza amat kesal dengan sikap Cikgu Suhaimi yang menuduhnya tanpa usul periksa. Kisah Syed Fariz yang mempunyai pengaruh juga telah disampaikannya. Kepada Cikgu Syakinah, perbuatan Lily Suriani, tabiat Syed Fariz merokok, menghidu gam, memeras ugut dan kegitan kumpulan mereka di pondok menunggu durian di Tanjung juga dibongkarkan.

Bab 10


Syed Mustafa dan Anuariza duduk berbual-bual di rumah Syed Mustafa. Sudah agak lama Syed Mustafa tidak pulang ke kampung kerana urusan pekerjaan. Nek Siah meminta anaknya itu meluangkan sedikit masa untuk mengetahui masalah anak-anaknya, namun Syed Mustafa terpaksa pulang juga ke bandar keesokan harinya. Nek Siah marah dengan sikap anaknya itu yang lebih mengutamakan kerja berbanding keluarganya. Perbualan mereka lebih banyak berkisarkan Syed Fariz yang agak nakal sejak dahulu lagi walaupun emaknya masih hidup. Anuariza mencerita kisah hidupnya yang perit ketika rumah setinggan yang didiami dijilat api. Ayahnya turut terkorban dalam tragedi itu. Kemudian, dengan wang ihsan sebanyak RM500, emaknya membawa Anuariza dan adiknya ke kampung. Dengan bantuan Tuk Syed dan Nek Siah, rumah yang serba daif didirikan di hujung kampung. Dia digelar anak tarzan, anak dagang merempat, dan anak hutan oleh orang-orang kampung. Emaknya juga dihina kerana menjadi janda merempat. Namun begitu, emaknya tetap reda kerana mereka tidak pernah mengganggu sesiapa. Cerita kesusahan itu rupa-rupanya langsung tidak memberi kesan kepada Syed Mustafa. Dia tidak mahu anak-anaknya susah sedemikian, sebab itulah dia bersusah payah mencari nafkah untuk anak-anaknya. Anuariza kecewa kerana tujuan dia bercerita sedemikian ialah agar Syed Mustafa memberi perhatian dan kasih sayang kepada anak-anaknya.

Bab 11


Syarifah Farisya dan Syed Fariz tertunggu-tunggu kepulangan bapa mereka yang sudah sebulan tidak pulang. Syed Mustafa sering memungkiri janji untuk pulang, namun sebulan berlalu dia masih sibuk dengan urusannya. Anuariza amat kesal dengan sikapnya itu. Kenakalan Syed Fariz semakin menjadi-jadi. Kegiatan peras ugutnya juga diketahui melalui Syarifah Farisya. Paling membimbangkan, kumpulan jahat berkenaan sudah berani mencuri barang di pasar raya dan meragut. Buktinya, Syarifah Farisya menemukan banyak telefon bimbit di dalam bilik adiknya itu. Solehah juga berpesan kepada Anuariza supaya menengokkan Syed Fariz yang keterlaluan itu. Baginya, mereka tiada harta untuk membalas jasa keluarga Tuk Syed, melainkan dengan budi dan jasa sahaja. Anuariza tidak merujuk kenakalan Syed Fariz kepada ayahnya kerana bimbang anak itu akan dikasari. Anuariza juga mengetahui bahawa Syed Fariz telah dipukul oleh ayahnya kerana pihak sekolah memanggil Syed Fariz yang terlibat dalam penyalahgunaan ubat batuk. Syarifah Farisya juga menceritakan kecurangan ayahnya yang mempunyai hubungan dengan perempuan lain walaupun ketika itu emaknya sedang sakit. Sewaktu menoreh getah dengan ibunya, Anuariza menceritakan perihal keluarga Syed Fariz yang pincang itu. Solehah mengingatkan bahawa pokok-pokok getah yang ditoreh itulah sumber rezeki mereka walaupun ladang getah itu bukan hak mereka. Oleh itu, keluarga Tuk Syed perlu dibantu dengan apa cara sekali pun. Anuariza berjanji akan menunaikan hasrat ibunya itu. Dia terkenang akan perbualannya dengan Syed Mustafa tentang cita-cita dan impiannya selepas mendapat keputusan STPM. Dia juga teringatkan kecekalan ayahnya membawanya ke bandar dengan berjalan kaki semata-mata untuk membeli baju Superman.Bab 12


Nek Siah telah dipanggil ke sekolah untuk berjumpa dengan Cikgu Suhaimi dan Cikgu Borhan. Cikgu Borhan selaku guru kelas menunjukkan buku kedatangan cucunya yang mencatatkan bahawa Syed Fariz sudah lama tidak ke sekolah. Syarifah Farisya telah memaklumkan bahawa ayahnya berada di Kuala Lumpur. Lantaran itulah Nek Siah dipanggil selaku penjaganya yang sah. Dengan perasaan serba salah Cikgu Borhan terpaksa melaporkan hal cucunya itu walaupun mengetahui kewibawaan Nek Siah, isteri bekas guru besar yang pernah menerima gelaran tokoh guru. Cikgu Borhan juga melaporkan perbuatan Syed Fariz yang ponteng sekolah dan melarikan diri melalui jalan belakang ketika guru sedang mengajar. Nek Siah begitu sedih, hiba, malu dan kesal dengan peristiwa itu. Dahulu, dia pernah dipuji kerana kecemerlangan Anuariza dalam pelajaran, kini cucunya sendiri telah menconteng arang ke mukanya. Nek Siah berjanji akan berikhtiar akan menasihati cucunya. Dadanya juga berombak marah kepada Syed Mustafa yang gagal dalam mendidik anak. Seperti biasa, Solehah menghantar sedikit juadah kepada Nek Siah. Nek Siah termenung memikirkan cucunya yang bermasalah itu. Nek Siah melepaskan kepiluannya dengan sikap Syarifah Farisya yang gemar merajuk dan Syed Fariz yang liar. Bagi Nek Siah, Syed Mustafa sengaja menghantar bala kepadanya.


Bab 13


Anuariza ke rumah Nek Siah walaupun hari sudah malam, tetapi sejak Syed Fariz ditangkap polis, dia turut berkongsi kesedihan keluarga angkatnya itu. Nek Siah dan Syarifah Farisya menangis mengenangkan Syed Fariz yang telah ditangkap polis. Nek Siah akan ke balai polis untuk menjamin cucunya itu. Syarifah Farisya teringat akan adiknya yang berada di dalam lokap. Azuera tidak berani bersuara, melainkan hanya mampu mengusap badan sahabatnya itu. Anuariza memujuk Syarifah Farisya yang cuba membayangkan keadaan buruk di lokap yang serba kesusahan. Syarifah Farisya tidak percaya bahawa adiknya melakukan kesalahan yang berat. Anuariza memujuk lagi dengan mengatakan bahawa Syed Fariz baru sahaja ditangkap kerana disyaki terlibat dalam kes rogol. Tangkapan itu bertujuan untuk proses siasatan belum lagi terbukti bersalah. Kelas tuisyen terpaksa dibatalkan. Ruhaiza yang menjadi mangsa pula dikawal ketat oleh pihak hospital. Tidak ada sesiapa yang dibenarkan melawat melainkan ibu bapanya sahaja. Nek Siah amat terharu mengenangkan kebaikan Anuariza yang menjadi penenang kepada empat orang wanita yang tertekan. Nek Siah menyuruh Anuariza menghubungi Syed Mustafa tetapi dia gagal dihubungi. Nek Siah begitu marah akan sikap anaknya yang tidak mengenal siang atau malam. Nek Siah terlepas cakap apabila mengatakan alangkah baik jika Syed Mustafa berkahwin lain, Syarifah Farisya berjauh hati dan meluru naik ke biliknya. Azuera pula diminta masuk menemai Syarifah Farisya di biliknya.


Bab 14


Khusairi dijemput oleh Anuariza untuk berbincang tentang Ruhaiza di rumah Nek Siah. Dia cuba mengawal perasaan marahnya. Nek Siah meminta maaf atas perbuatan cucunya terhadap Ruhaiza. Nek Siah amat menyesali tindakan Syed Mustafa dalam mendidik anaknya sehingga menjadi liar. Solehah turut bertanya khabar Liah isteri Khusairi yang sering menangis. Khusairi turut memberitahu keadaan Ruhaiza yang sering meraung seperti orang hilang akal. Ruhaiza yang ditempatkan di Unit Rawatan Rapi telah dipindahkan ke wad biasa. Apabila Nek Siah menyatakan tentang takdir, Khusairi melenting dan menyalahkan orang kaya seperti mereka yang mencipta takdir buruk kepada orang lain. Baginya, simpati sahaja tidak akan mengembalikan maruah anaknya yang telah hilang. Solehah menyuruh Khusairi bersabar dan berhenti melenting kerana perbuatan itu tidak akan menyelesaikan masalah. Nek Siah berjanji tidak akan bersikap lepas tangan. Mungkin wang ringgit tidak akan mengembalikan maruah Ruhaiza, tetapi dia menjanjikan keselesaan Ruhaiza dalam mendapatkan rawatan terbaik. Nek Siah akan melawat Ruhaiza keesokan harinya dan memindahkan Ruhaiza ke wad kelas pertama. Khusairi menolak dengan egonya dengan mengatakan bahawa keluarga mereka bukan pengemis. Nek Siah terus memujuk Khusairi untuk membuang egonya demi Ruhaiza. Solehah juga berjanji akan menjaga anak-anak Saliah di rumah sementara Saliah menjaga Ruhaiza di hospital.Bab15

Syed Mustafa sudah pulang dan dimaklumkan oleh Anuriza di mana ia berada. Di balai polis lagi Syed Fariz ditempeleng sehingga terpaksa disabarkan oleh pegawai polis. Syed Fariz terus dipukul bertubi-tubi oleh bapanya sehingga dia tidak berdaya melawan. Nek Siah tergamam melihat keganasan Syed Mustafa mengasari anaknya. Sharifah Farisya yang ingin membantu turut dipukul oleh Syed Mustafa sehingga terperosok ke dinding. Syed Mustafa yang masih tidak puas hati terus mengambil kerusi untuk membaling kepada syed Fariz tetapi ditahan oleh Nek Siah. Anuariza dan Solehah tiba di rumah Nek Siah untuk menenangkan kekalutan yang berlaku. Apabila keadaan mula reda Anuariza terus mendapatkan Syed Fariz untuk merawat lukanya. Nek Siah menasihati Syed Mustafa bahawa jika dibunuh sekali pun, tidak akan berubah apa-apa. Azuera yang baru tiba disuruh oleh Nek Siah untuk melihat keadaan Syarifah Farisya yang juga cedera. Syed Mustafa menyalahkan arwah isterinya yang terlalu memanjakan anak-anak. Anuariza yang membantu merawat luka Syed Fariz menasihatinya agar tidak berdendam kepada ayahnya. Menurut Anuariza, Syed Mustafa tetap sayang kepada Syed Fariz sehingga sanggup menjaminnya keluar daripada lokap polis. Anuariza mengingatkan Syed Fariz tentang pengorbanan ayahnya mencari rezeki demi keselesaan anak-anak. Perbuatan jahat bukanlah cara untuk mendapatkan perhatian ayah malah lebih memburukkan keadaan. Syed Fariz mula termakan nasihat Anuariza. Keadaan di rumah tidaklah seteruk layanan yang diterima di dalam lokap. Dia merasa pilu mengenangkan arwah ibunya. Anuariza turut menceritakan kepayahannya dalam menuntut ilmu dan kecemerlangan mereka dua beradik dalam pelajaran. Tuk Syedlah yang membantu mereka memasuki sekolah dan Nek Siahlah yang menolong menjaga Azuera ketika Solehah menoreh getah. Dengan nada gurauan, Anuariza bersedia membelasah Syed Mustafa kerana dia juga mahir dalam persilatan.Bab 16


Syed Mustafa sudah boleh berfikir dengan tenang atas nasihat Nek Siah. Suasana hutan yang damai itu membolehkan Syed Mustafa berfikir secara rasional. Syed Mustafa mengikut Anuariza menjerat burung uak-uak. Semasa muda, Syed Mustafa menggunakan jala untuk menangkap burung uak-uak. Tangkapan mereka berhasil pada hari itu. Anuariza menceritakan bahawa dia sering menjual tangkapannya kepada Ah Chong yang membeli uak-uak dengan harga yang mahal. Sementara itu, mereka berbincang tentang penyelesaian terhadap masalah Syed Fariz. Anuariza memberikan pandangannya yang menyatakan bahawa Syed Fariz berdendam dengan ayahnya kerana pulang lewat ketika ibunya meninggal dunia. Syed Mustafa menceritakan sebab dia lewat pulang. Ketika tu dia terperangkap di Jepun. Anuariza juga menceritakan bahawa Syed Fariz sudah mengetahui hubungan sulit ayahnya dengan perempuan lain sedangkan ketika itu, ibunya sedang sakit tenat. Syed Mustafa memuji kecekalan Anuariza dan mencadangkan agar Anuariza menjual sahaja lukisan-lukisannya di Kuala Lumpur. Anuariza memberitahu bahawa Solehah tidak mahu Anuariza menjadi pelukis kerana sejarah ayahnya yang juga seorang pelukis. Solehah kesal bukan kerana Anuariza menyusahkannya, tetapi kerana Anuariza hidup susah di bawah jagaannya. Anuariza menyatakan bahawa Syed Fariz dan Syarifah Farisya begitu beruntung kerana hidup senang lenang tidak sepertinya.Bab 17


Syed Mustafa agak ragu-ragu untuk ke rumah Khusairi kerana malu perbuatan Syed Fariz yang telah dituduh merogol Ruhaiza. Syed Mustafa telah meminta maaf atas kesalahan anaknya. Syed Mustafa mahu membantu apa-apa sahaja yang boleh selagi termampu. Dia mengaku bahawa semua itu berpunca daripada kesilapannya yang gagal mendidik anak anak. Syed Mustafa merupakan teman sepermainan ketika mereka kecil. Syed Mustafa memberi cadangan untuk menghantar Ruhaiza ke asrama. Syed Fariz telah dibebaskan dengan jaminan polis. Pada mulanya, Khusyairi dan Saliah pada mulanya amat marah. Pihak doktor, juga menambahkan kecelaruan di fikiran mereka. Kata doktor, Ruhaiza telah mendapat tekanan mental dan psikologi. Setelah Ruhaiza sedikit pulih dan dua orang pegawai polis datang mengambil keterangan.Bab 18


Syed Mustafa mengikut Anuariza ke kebunnya yang dipanggil Taman Fantasi. Dari luar, kawasan seluas lebih 10 kaki persegi yang dipagari buluh-buluh terbelah. Di situ terdapat pelbagai jenis sayur-sayuran kampong dan pokok anggur dan buah pitaya. Syed Mustafa teruja apabila melihat buah pitaya ataupun buah mata naga. Menurut Anuariza, pokok anggur itu jenis Isabella dan berasal dari Amerika Syarikat. Dia dihadiahkan benih itu ketika melawat MARDI. Geran tanah Allahyarham Syed Ubaidillah sudah dibaca pejabat tanah. Anuariza mahu mengkomersialkan kebun anggur dan pokok naga menjadi sebuah pusat pelancongan. Sebuah taman mini burung, tempat pemeliharaan burung-burung hutan. Burung uak-uak, ayam kampung, ayam, burung puyuh boleh dibeli dengan harga murah dan sebuah restoran masakan ala kampung yang menyediakan ikan air tawar yang diternak di dalam kolam dan di boleh di pancing sendiri. Galeri lukisan juga akan didirikan di sebelah taman fantasi dan boleh dibeli jika suka


Bab 19

Nek Siah berbincang dengan Syed Mustafa tentang impiannya untuk mencari pengganti Jumaimah. Syed Mustafa menyatakan bahawa dia sudah serik kerana mengabaikan Jumaimh ketika hayatnya. Dia berpendapat wanita muda banyak kemahuannya sehingga anak-anaknya berdendam. Dia ingin menebus kesilapan yang lalu. Nek Siah cuba berkias dengan menyatakan bahawa perempuan yang sebaya anaknya akan menyebabkannya lupa diri. Syed Mustafa sedar bahawa dirinya sudah berusia dan bukan lagi bergelar pegawai tinggi kerajaan. Nek Siah menyuruh Syed Mustafa mencari pengganti dalam kalangan orang kampung juga. Tiba-tiba Solehah muncul dan memberi salam. Nek Siah segera mengalih perbualan untuk mengelakkan hal itu diketahui Solehah. Solehah memberitahu bahawa dia menghantar hidangan tengah hari termasuk burung Uak-Uak goreng pedas, ikan tilapia masak lemak cili padi, pucuk ubi rebus, sambal petai udang kertas dan pekasam .Syed Mustafa mendengar dengan begitu berselera.Bab 20


Keluarga Syed Fariz berkunjung ke rumah Khusyairi untuk melawat Ruhaiza. Ruhaiza sudah kembali ceria walaupun kelihatan kurus dan pucat. Saliah memberitahu bahawa mereka akan mengadakan kenduri kesyukuran. Nek Siah mencadangkan agar mereka mengadakan kenduri itu bersama-sama. Syed Mustafa terkenang zaman mudanya dahulu iaitu ketika dia, Khusyairi dan Tamrin bersahabat. Mereka mengaji Al-Quran di rumah Lebai Mamat. Setelah tamat persekolahan, Khusyairi menyertai Angkatan Tentera Darat keluarganya meminang Saliah tanpa pengetahuannya. Dia mengetahui bahawa Syed Mustafa dan Saliah Saling mencintai. Namun begitu, Khusairi tidak dapat berbuat apa-apa kerana akan melemparkan aib kepada kedua-dua keluarga. Setelah kecewa, Syed Mustafa tidak pulang beberapa tahun sehingga bertahun sehingga bertemu Jumimah. Syed Mustafa bertanya kepada Ruhaiza sama ada dia mahu bertukar sekolah tetapi Ruhaiza enggan. Ruhaiza terkenang kembali peristiwa dia diperdaya oleh Hazrul Naim. Syed Fariz memperlakukan dirinya seperti binatang buas sambil disaksikan oleh rakan-rakannya.Bab 21


Hasrat memperisterikan Solehah telah disampaikan melalui Nek Siah, namun Solehah menjadi bingung. Solehah menganggap isu berkenaan sensitif dan memalukan. Dia langsung tidak terfikir untuk berkahwin semula kerana perkahwinannya dengan Tamrin merupakan kenangan terindah dalam kehidupannya. Dia bimbang perkahwinan itu akan mengganggu fikiran Azuera dan Anuariza. Jika dia menolak pula, bermakna dia akan mencalarkan hati orang yang banyak berjasa kepada keluarganya. Tanpa bantuan keluarga Syed Ubaidillah, sudah tentu dia gagal menyekolahkan anaknya dengan sempurna. Sementara itu, projek kebun sudahpun dimulakan oleh Anuariza dengan dibantu oleh Syed Mustafa. Pisang, ubi kayu, keladi dan jagung akan ditanam sebaik sahaja tanah selesai dibajak. Syed Mustafa turut merancang untuk membina kilang memproses kerepek ubi di tanah peninggalan Syed Ubaidillah. Tanah penduduk kampung turut disewa bagi penanaman ubi itu nanti. Anuariza menyedari perubahan wajah ibunya yang semakin sugul seolah-olah menanggung masalah yang berat. Tingkah laku emaknya juga dilihat semakin pelik. Anuariza meminta agar Solehah berterus terang sahaja kerana dia sudah bersedia untuk mendengarnya.

Bab 22


Keputusan peperiksaan STPM sudah diumumkan. Anuariza mengayuh basikal dengan laju kerana tidak sabar-sabar untuk memberitahu kejayaannya itu kepada Solehah. Kejayaannya mendapat semua A itu akan dihadiahkan kepada emak dan arwah ayahnya. Dia terkenang kembali bagaimana getirnya dia dan Solehah mengumpulkan wang untuk membayar yuran STPM. Azuera yang mendapat tawaran ke sekolah berasrama juga terpaksa menolak tawaran itu bagi membolehkan dia mengambil STPM. Tiba-tiba rantai basikalnya putus. Solehah pula gelisah menunggu kepulangan Anuariza yang agak lewat. Walaupun yakin bahawa Anuariza akan mendapat keputusan cemerlang, namun dia risau sekiranya Anuariza mendapat tawaran ke universiti, dia tidak akan mampu menyediakan pembiayaannya. Semasa mengopek kelapa, Solehah termenung lagi dan memikirkan sekiranya dia berkahwin dengan Syed Mustafa, mudahlah baginya untuk meminjam wang bagi tujuan tersebut. Nek Siah yang baru turun dari kereta Syed Mustafa melihat tindak tanduknya yang tidak keruan itu. Syed Mustafa menawarkan diri untuk mencari Anuariza yang masih belum pulang-pulang itu. Ketika Nek Siah cuba menyatakan sesuatu, Solehah nekad untuk menyerahkan segala-galanya kepada Nek Siah. Dia juga bimbang Nek Siah akan menarik kembali lamarannya itu. Rupa-rupanya Nek Siah ingin memperkatakan tentang geran tanah milik arwah bapa mertuanya yang pernah digadaikan kepada Syed Ubaidillah sewaktu Solehah bernikah. Geran itu kini diserahkan kembali kepadanya kerana Syed Mustafa tidak berminat lagi menyimpannya. Solehah menyerahkan kembali kepada Nek Siah dan akan menebus kembali apabila Anuariza bekerja kelak. Anuariza pulang bersama-sama Syed Mustafa dengan membawa berita kejayaannya.

Bab 23


Syarifah Farisya kerap mengurungkan diri di dalam bilik apabila mengetahui ayahnya akan berkahwin dengan Solehah. Dia mula rindukan arwah ibunya. Tiba-tiba Syarifah Farisya benci kepada Solehah. Impiannya untuk meluahkan perasannnya terhadap Anuariza sebelum dia memasuki menara gading berkecai. Ketika Syed Fariz mengajaknya turun, Syarifah Farisya menyatakan kebenciannya dengan keputusan tersebut. Anuariza dan Azuera pula gembira dengan keputusan ibunya untuk berkahwin dengn Syed Mustafa. Persiapan untuk mengadakan kenduri sedang dibuat. Anuariza juga sudah mendapat tawaran ke UKM. Menurut Solehah, tidak perlulah diadakan kenduri besar-besaran.Bab 24


Syed Mustafa terkejut apabila membaca nota daripada Syarifah Farisya yang melarikan diri. Nek Siah juga mati akal dengan tindakan Syarifah Farisya itu. Anuariza turut kesal dengan tindakan Syarifah Farisya. Kehilangan tersebut turut dilaporkan kepada pihak polis. Solehah mencadangkan agar perkahwinan itu dibatalkan kerana kemungkin itulah punca Syarifah Farisya melarikan diri. Anuariza baru saja mengetahui sebab Syarifah Farisya melarikan diri melalui nota rahsia yang terselit di dalam buku yang dipinjamnya. Rahsia itu disimpan kemas-kemas tanpa pengetahuan sesiapa. Nek Siah cuba mengorek rahsia kehilangan tersebut melalui Syed Fariz tetapi Syed Fariz berdiam diri kerana dia bimbang rancangan perkahwinan itu akan gagal. Tiba-tiba telefon berdering. Apabila Syed Mustafa menjawab, talian diputuskan. Telefon berdering lagi dan Anuariza yang menjawab. Syarifah Farisya memang ingin bercakap dengannya.


Bab 25


Syarifah Farisya nekad lari dari rumah dan menetap di rumah sahabat ibunya iaitu Hajah Munirah. Syarifah Farisya memberi kenyataan bahawa ayahnya akan berkahwin semula dengan Solehah, ibu Anuariza. Dia enggan menerima hakikat tersebut kerana turut menyimpan perasaan terhadap Anuariza. Syarifah Farisya mulai membenci Solehah kerana dianggap menjadi batu penghalang kepada hubungan mereka. Haji Lokman mempelawa Srarifah Farisya tinggal terus dengannya. Syarifah Farisya turut bercerita tentang Anuariza yang pandai melukis dan amat taat kepada kehendak emaknya. Hajah Munirah kurang senang dan mula berprasangka buruk. Syarifah Farisya memberitahu Hajah Munirah bahawa dia tidak sukakan perkahwinan itu.Bab 26


Anuariza berada di dalam bas. Perjalanannya itu bertujuan untuk menjemput Syarifah Farisya kembali ke pangkuan keluarganya. Anuariza terkenangkan nasibnya yang dibebani masalah keluarga angkatnya. Dia terbayangkan wajah manis Syarifah Farisya. Walaupun dia menyukai Syarifah Farisya, namun dia terpaksa melupakan perasaan itu demi impiannya ingin mengejar segulung ijazah. Dia teringat kembali perbualan telefonnya dengan Syarifah Farisya. Anuariza cuba memujuk Syarifah Farisya untuk kembali ke kampung dan berjanji akan menjemputnya seorang diri. Anuariza bertegas dengan keputusannya menolak perasaan cinta yang boleh melekakan kerana perjalannnya masih jauh. Dia meletakkan keperluan ibu dan adiknya di tempat yang tinggi berbanding dirinya sendiri. Sebelum berangkat, dia telah berjanji kepada Solehah bahawa dia akan membawa pulang Syarifah Farisya. Apabila sampai di Hentian Puduraya, bas terakhir ke Perak sudah berlepas. Anuariza terpaksa mengikut Syarifah Farisya bermalam di rumah Haji Lokman walaupun berasa amat segan.

Bab 27


Di Kuala Lumpur, Anuariza dibawa ke rumah Haji Lokman. Syarifah Farisya memperkenalkan Anuariza kepada Haji Lokman dan Hajah Munirah. Mereka terkejut apabila melihat kekurangan Anuariza yang tidak berjari lengkap. Haji Lokman tidak menyangka anak muda itu berbakat besar yang diceritakan oleh Syarifah Farisya. Anuariza seorang pelukis yang berbakat besar. Dia melukis kerana hobi dan minat yang mendalam terhadap bidang seni dan untuk kepuasan diri. Haji Lokman menyuruh Anuariza melanjutkan pelajaran dalam bidang yang berkaitan dengan seni lukisan. Haji Lokman juga pernah menceritakan tentang minatnya terhadap melukis suatu ketika dahulu. Selain itu, Haji Lokman menceritakan tentang anaknya Azrul Iskandar yang tidak minat belajar melukis. tetapi menyukai muzik. Azrul Iskandar hanya menghabiskan masa untuk bermain muzik ketika melanjutkan pelajarannya di luar negara. Anuariza mengajak Haji Lokman dan Hajah Munirah untuk pulang ke kampung.Bab 28


Kenduri kesyukuran dan doa selamat yang telah berlangsung dengan lancarnya. Perkahwinan Solehah dan Sheikh Mustafa telah merapatkan lagi hubungan silaturahim antara keluarga Solehah dan Nek Siah. Beberapa orang kampung bergotong royong dan membantu kenduri tersebut termasuk Ah Chong, satu-satunya keluarga berbangsa Cina yang menetap di kampung itu. Rakan sekolah Syed Fariz dan Ruhaiza sudah makin rapat dan mereka masing-masing berjanji tidak akan melakukan kesalahan yang sama. Akad nikah mereka dilangsungkan dalam suasana yang sederhana di pejabat kadi daerah yang hanya ditemani Nek Siah dan Anuariza. Perkahwinan itu bukan untuk bersuka ria, tetapi lebih kepada tanggungjawab untuk membesarkan anak-anak serta menjaga kebajikan Syed Mustafa yang mahu membaiki perhubungannya dengan keluarga. Nek Siah bersyukur kerana Syed Fariz telah terlepas daripada tuduhan merogol, Anuariza akan memasuki UKM, dan Syarifah Farisya sudah tidak merajuk lagi dan bersedia menerima Solehah. Solehah sudah terbaca nota yang ditulis oleh Syarifah Farisy dan sentiasa menasihati anak-anaknya agar menjaga pergaulan dan tutur kata. Ketika itu, sebuah kereta muncul di hadapan rumah mereka.

Bab 29


Kedatangan Hajah Munirah, Haji Lokman dan Azrul Iskandar disambut mesra oleh keluarga Syed Mustafa terutama Syarifah Farisya yang sudah lama mengenali mereka. Walaupun kenduri sudah tamat, Syarifah Farisya sempat bergurau bahawa mereka akan mengadakan acara memotong kek. Anuariza pula menguruskan pemulangan barang-barang yang dipinjam daripada masjid. Hajah Munirah kagum akan perubahan sikap Syarifah Farisya yang mendadak itu. Azrul Iskandar juga memuji Anuariza yang boleh mengubah pemikiran Syarifah Farisya. Begitu juga dengan Syed Mustafa yang berkahwin dengan Solehah kerana ingin merealisasikan impian Anuariza. Azuera turut diperkenalkan dengan Azrul Iskandar. Dia terpegun melihat kesantunan Azuera yang tidak dimiliki oleh kebanyakan gadis yang dikenalinya di bandar.Bab 30


Syed Mustafa membawa semua tetamunya melawat ke taman lanskap Anuariza yang dinamakan Taman Fantasi. Haji Lokman dan keluarga turut serta melawat taman itu dengan penuh minat. Haji Lokman membelek pagar rotan dan akar yang mengelilingi taman itu dengan penuh minat. Anaknya pula meminati pohon anggur dan buah naga. Anuariza tidak memerlukan belanja yang besar untuk membeli baja tahi kambing kerana penduduk di kampungnya memelihara kambing dan dia mendapatkan secara percuma. Haji Lokman berminat untuk menanam anggur di dalam pasu di rumahnya nanti. Haji Lokman kagum akan perancangan besar Syed Mustafa dan bersedia untuk melabur. Mereka bersedia bersatu demi merealisasikan impian Anuariza untuk mewujudkan Taman Fantasi yang bakal menjadi sebuah destinasi pelancongan terunggul.

KESUSASTERAAN MELAYU TRADISIONAL

SIFAT-SIFAT SASTERA RAKYAT
Jelas sekali bahawa kehebatan Sastera Rakyat adalah melalui kelisanannya Setiap perkara adalah mementingkan hafalan. Hafalan di sini bukannya seperti kita menghafal skrip jawapan untuk peperiksaan, tapi hafalan Sastera Rakyat penuh dengan penghayatan yang boleh memberi kesan kepada khalayaknya. Disampaikan dari mulut ke mulut dan telah menjadi tanggungjawab masayarakat Melayu untuk menyebarkan Sastera Rakyat ini. Tambahan pula kebanyakan masyarakat Melayu pada ketika itu belum tahu menulis dan membaca. Namun begitu masyarakat Melayu pada ketika itu masih dapat menghasilkan Sastera Rakyat yang begitu bernilai tinggi.
Bila Sastera Rakyat ini bersifat lisan maka sudah tentu mempunyai tukang cerita yang mahir sebagai penyampai. Di antara tukang cerita yang paling terkenal ialah Pawang Anna dan Mir Hassan. Kehebatan tukang-tukang cerita ini terletak kepada kreativitinya yang tidak ada pada bangsa-bangsa lain. Mereka menyampaikan cerita dengan lagu dan irama yang lemak merdu sehingga sedap telinga kita apabila mendengarnya. Kreatifnya mereka bila diiringi dengan bunyi-bunyian seperti rebana, gendang dan serunai. Dapat dilihat bahawa gabungan bunyi-bunyian dan suara boleh mempegaruhi masyarakat Melayu pada masa itu dan juga pada masa sekarang jika ada tumpuan apabila menghayatinya.
Tidak terdapat langsung yang cuba mendakwa pada masa itu segala hasil karya adalah miliknya. Semuanya dikira sebagai milik bersama-sama kerana mereka lebih bersifat kolektif dalam segala hal. Tidak ada yang bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing. Cubit peha kanan peha kiri terasa. Kehidupan mereka sungguh akrab sekali dan tiada ada yang mementingkan hal peribadi sendiri. Masyarakat adalah lebih penting dari segala-galanya. Malu seorang malu semua. Ibarat beranak seorang mengajar ramai. Jelas sekali pada masa ini tidak ada sikap untuk penonjolan diri. Semua yang dilakukan adalah untuk kepentingan masayarakat belaka.
Sastera Rakyat juga adalah merupakan tradisi masyarakat Melayu yang sangat bernilai sekali. Ramai yang menganggap bahawa ia sukar menerima beberapa perubahan dan bersifat statik. Pemikiran yang sebegini adalah nakal dan perlu diubah dengan segera kerana kita perlu menafsirkan semula semua Sastera Rakyat mengikut konteks hari ini. Pentafsiran haruslah secara terbuka dan penafsir mestilah mempunyai asas Melayu dan Islam secara kukuh serta jangan ditingglkan soal adat serta budaya. Sastera Rakyat sebenarnya adalah menggambarkan ketamadunan bangsa Melayu yang mempunyai akar tunjang yang begitu jitu. Diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi. Agak malang sekali jika kita tidak mahu meninjau dan memikirkan kehebatan Melayu di dalam teromba, pantun, syair, gurindam, seloka, peribahasa, cerita-cerita binatang, cerita-cerita jenaka dan sebagainya.
Sastera Rakyat Melayu juga banyak mempunyai persamaan dengan lain-lain bangsa di dunia. Persamaan ini dari segi plot, pemikiran dan persekitarannya. Dalam cerita-cerita binatang Melayu tokoh utamanya ialah Sang Kancil dan di kalangan masyarakat Red Indian watak utamanya ialah Serigala, di kalangan bangsa Vietnam watak pentingnya ialah Kelinci. Terdapat juga cerita yang terkenal iaitu Belanda minta tanah di Betawi. Di Amerika pula terkenal sekali cerita orang Peranchis minta tanah dari orang Red Indian dengan cara meminta tanah selebar belulang sehingga mendapat tanah yang lebih luas. Semuanya adalah dengan cara yang tidak betul iaitu penipuan.
Dalam perkembangan Sastera Rakyat ia bersifat dinamik dan bukan satu benda yang mati walaupun telah menjangkau di era globalisasi. Terdapat banyak perubahan mengikut pembawa, pencerita dan penggiatnya. Segala tokok tambah ini bukannya menunjukkan kelemahan tetapi adalah atas kepentingan setempat serta untuk menyampaikan mesej. Setiap Sastera Rakyat Melayu berubah mengikut penyesuaian setempat dan ianya tidak bersifat komersial untuk kepentingan diri sendiri. Kita harus mentafsir sesuatu cerita Sastera Rakyat Melayu secara ilmiah dan benar-benar cuba untuk mengalami dan menghayati. Jika ditafsir secara emosi kita tidak akan dapat jumpa jawapan sebenar. Misalnya cerita Mat Jenin sebenarnya adalah cerita perancangan rapi orang-orang Melayu yang bercita-cita untuk cemerlang, gemilang dan terbilang akan tetapi penamatnya telah diselewengkan oleh orientalis barat atas tujuan penjajahan.
Kebanyakan hasil Sastera Rakyat Melayu adalah berkaitan dengan kehidupan harian mereka. Mereka nampaknya sudah mula mencari suatu perlarian untuk sama-sama membantu masalah yang mereka hadapi setiap hari. Lahirlah cerita-cerita hantu, dewa dewi dari kayangan, mantera, jampi, serapah dan sebagainya. Kepercayaan anamisme seperti ini begitu kuat menjadi pegangan mereka. Lahirlah ciptaan mereka dengan menggunakan bahasa-bahasa yang indah dan ada kaitan dengan alam.
Plot Sastera Rakyat Melayu adalah mudah dan senang difahami. Namun begitu cuma dalam cerita Penglipur Lara sahaja plotnya berbelit-belit dan sejajar dengan ceritanya yang wujud dalam alam yang tidak nyata. Nilai-nilai sasteranya akan dapat kita rasai jika kita mempunyai penghayatan yang tinggi. Pertembungan watak-watak dalam cerita ini boleh memberi kesan kepada khalayak.
Orang-orang Melayu mempunyai kehebatannya yang tersendiri dan Sastera Rakyat memainkan peranan untuk menyampaikan mesej dan membawa pengajaran. Setiap perlakuan dalam masyarakat jika hendak dikritik adalah secara tidak langsung dan berkias. Masyarakat Melayu mempunyai nilai budi yang begitu tinggi dan mereka tidak mahu memalukan orang lain secara nyata. Setiap teguran adalah dibuat secara kiasan dan menggunakan bahasa yang berlapis. Begitulah sopannya bangsa Melayu walaupun marah masih lagi secara beradab dan bukan marah mengikut nafsu sahaja.
Jika kita ingin melihat adat, budaya dan resam bangsa Melayu kita boleh lihat melalui Sastera Rakyatnya. Melaluinya juga kita boleh lihat tahap pemikiran bangsa Melayu itu sendiri. Sastera Rakyat ini juga adalah sastera Melayu yang tertua dan banyak berfungsi untuk menyapaikan maklumat kepada bangsanya sendiri. Keindahan dan kehebatan Sastera Rakyat Melayu ini adalah terletak kepada kelisananya dan apabila dituliskan maka yang tersirat akan beransur-ansur tenggelam. Jika mampu digali Cuma boleh dilakukan oleh orang yang mahir sahaja. Penyalinan semula Sastera Rakyat Melayu dalam tulisan rumi juga adalah suatu kelemahan kerana ketulinan cerita akan hilang. Selain itu menjadi anak muda Melayu menjauhi tulisan jawi. Pati kehebatan orang-orang Melayu sebenarnya masih banyak terakam dalam tulisan jawi.

kesusasteraan Melayu Tradisional

Peribahasa
Definisi

Peribahasa merupakan suatu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. Maksud yang dibawa itu berlainan daripada makna asal.
Menurut Harun Mat Piah (1989), beliau menyatakan peribahasa iailah ungkapan peribahasa yang terdiri sekurang-kurangnya dua keratan yang sejajar, baik dalam sebaris atau lebih. Kemungkinan baris-baris itu tidak berhubungan dari segi rima tetapi terjalin dalam hubungan yang seimbang, iaitu sebagai pembanding atau pelengkap kepada yang lain.
Menurut Za'ba, peribahasa ialah susunan kata yang pendek dengan makna yang luas, mengandungi kebenaran, sedap didengar dan bijak perkataannya. Peribahasa tradisi merujuk kepada peribahasa yang digunakan dalam pertuturan sehari-harian atau secara bercetak sebelum tarikh kemerdekaan. Peribahasa moden pula merujuk yang dicipta selepas tarikh tersebut. Peribahasa merupakan sabahagian daripada bahasa kiasan dalam budaya Melayu.
Keindahan peribahasa merupakan cara sesuatu peribahasa itu digunakan, yang membina minda dan juga untuk pengajaran. Kita tidak perlu berterus terang kepada seseorang jika takut melukahatinya, tetapi gunakanlah peribahasa yang telah ada dalam adat budaya Melayu untuk menyatakan perasaan, memuji atau menasihatinya.Pada umumnya, peribahasa mengandungi falsafah hidup dan nilai moral yang tinggi. Oleh sebab itu, peribahasa dapat digunakan sebagai pedoman hidup yang berkhidmat besar. Peribahasa juga sering digunakan sebagai kiasan,teladan dan pengajaran untuk menghiasi karangan dan percakapan.

Asal usul peribahasa.

Peribahasa melayu dikatakan diwarisi daripada nenek moyang kita pada zaman dahulu. Peribahasa di katakan lahir dari masyarkat melayu atas keinginan masyarkat untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Pada zaman dahulu, undang-undang untuk mengawal perilaku masyarkat belum wujud sehinggakan banyak kesalahan yang dilakukan masyarkat. Masyarkat yang mempunyai ilmu pada ketika itu telah mencipta pelbagai petua, nasihat atau petunjuk sebagai peraturan tatatertib pergaulan, tatasusila dalam pergaulan dalam hubungan sesama manusia. Petua, nasihat dan petunjuk tersebut diambil daripada alam sekeliling contohnya daripada sifat manusia itu sendiri, sifat dan tabiat binatang, sifat tumbuh-tumbuhan dan sebagainya. Petua yang di perolehi itu kemudiannya di perhaluskan lagi penggunaan bahasanya supaya ia sedap didengar tetapi masih mempunyai maksud teguran yang mendalam. Keadaan ini bertujuan untuk mengelak daripada menyinggung perasaan dan membuatkan orang tersebut marah. Peribahasa inilah yang digunakan untuk menegur dan mengawal masyarkat pada zaman dahulu. Bagi masyarkat yang memahami teguran menggunakan peribahasa ini, mereka akan insaf atas kesalahannya dan tidak lagi melakukannya kerana teguran yang disampaikan melalui peribahasa ini akan meninggalkan kesan yang mendalam dalam hati orang yang di tegur, walaupun bahasa yang digunakan itu merupakan bahasa yang lembut.


Fungsi-fungsi peribahasa.

Peribahasa ialah merupakan satu kiasan atau bunga bahasa dalam kata-kata yang mampu menggambarkan sesuatu maksud yang tertentu. Ini menyebabkan ia mempunyai banyak peranan dalam kehidupan masyarkat.
Antara fungsi peribahasa ialah sebagai alat komunikasi sama ada secara formal iaitu digunakan dalam adat istiadat tertentu atau digunakan secara tidak formal iaitu terutamanya di gunakan untuk menyindir, menegur atau mengkritik seseorang. Contohnya dapat dilihat melalui peribahasa “Biar mati anak, jangan mati adat” yang bermaksud kita hendaklah mendisiplinkan diri supaya mematuhi keputusan yang telah kita buat. Selain itu peribahasa “Kuman di seberang lautan tampak, gajah di pelupuk mata tidak tampak” merupakan peribahasa yang menyindir orang yang suka menjaga tepi kain orang lain. Biasanya yang nampak hanyalah kesalahan orang lain, walaupun kecil, tetapi kalau kesalahan sendiri sebesar mana pun tidak disedarinya.
Selain itu peribahasa juga berfungsi sebagai alat pendidikan atau didiktik. Dengan menggunakan peribahasa, sesuatu ilmu dan pengajaran dapat di sampaikan secara langsung kepada masyarkat kerana sifatnya yang flaksibel dan dapat digunakan dalam pelbagai keadaan. Contohnya peribahasa “lah panas, kacang lupa akan kulitnya” yang membawa maksud orang yang telah mencapai kesenangan tidak lagi mengingat asal usulnya dahulu. Peribahasa ini mengajar kita supaya kita sentiasa mengingat asal kita yang dahulunya dan tidak bersikap sombong kepada orang. Contohnya seperti kisah Si Tanggang, Malim Kundang dan Nakhoda Manis yang melupakan asal usul mereka setelah mereka kaya.
Peribahasa juga berperanan sebagai pembebas tanggungjawab perseorangan terhadap sesuatu kekuasaan. Mengikut Alan Dundes (1989) menyatakan maksud kata kata ini ialah jika hendak mengkritik, terutamanya ingin menunjukan kesalahan atau mencela oseseorang dengan peribahasa, individu sasaran akan lebih mudah menerima teguran tersebut daripada dikritik atau dicela secara langsung.
Peribahasa juga berfungsi sebagai media yang mempamirkan kebijaksanaan penutur atau pewaris (juga melambangkan kebijaksanaan masyarkat khalayak). Pewaris yang terhad menyebabkan mereka dianggap sebagai golongan yang eksklusif dan istemewa. Semakin banyak mereka mewarisi puisi ini semakin tinggi sanjungan masyarkat khalayak terhadap mereka. Contohnya golongan tua banyak mengetahui dan menghafal pelbagai peribahasa sehinggakan ada diantara mereka yang dilantik sebagai ketua adat atau ketua lembaga. Ini menyebabkan mereka di pandang tinggi dalam masyarkat. Oleh itu penguasan puisi ini sekali gus dapat menunjukan ketinggian status seseorang dalam masyarkatnya.
Selain itu peribahasa juga digunakan untuk mengambarkan sesuatu keadaan. Peribahasa digunakan untuk menggambarkan sesuatu keadaan yang sukar untuk di jelaskan kepada seseorang. Dengan adanya peribahasa ini, sesuatu keadaan ini dapat di sampaikan dengan mudah dan ringkas. Contohnya peribahasa seperti “Kaki ayam” yang menggambarkan seseorang yang tidak menggunakan kasut atau alas kaki dan peribahasa “Puteri lilin” menunjukan individu yang tidak tahan lama berada di bawah pancaran matahari.

PERDEBATAN MENGENAI HANG TUAH

Ini bukan kubur Hang Tuah?

Adakah khabar kehebatan laksamana termasyhur Melaka itu hidup kerana dia benar-benar wujud atau ia hanyalah suatu mitos keperwiraan?

KITAB Sejarah Melayu dan kubur Hang Tuah di Tanjung Kling, Melaka menjadi bukti jejak pahlawan Melayu ini.


DIA berlari dalam hujan lebat namun tidak basah. Pandai pula bermain senjata dan tangkas dalam gerak aksi persilatan. Dia pahlawan terulung sepanjang Kesultanan Melayu Melaka menikmati rahmat kegemilangannya. Itulah antara gambaran mengenai hebatnya Hang Tuah.
Hanya berdasarkan cerita dari mulut ke mulut, atau yang dibaca dari hikayat lama, peri kewujudan Hang Tuah masih menjadi tanda tanya.
Walau disebut dalam Hikayat Hang Tuah (yang tidak diketahui penulisnya) dan juga dalam kitab Sejarah Melayu tulisan Tun Seri Lanang, laksamana masyhur Melaka ini dianggap sekadar watak ciptaan. Ceritanya juga dianggap sebagai modal penglipur lara untuk menghiburkan waktu senggang rakyat sejak dahulukala.
Antara hujah yang masih didebatkan adalah mengenai Sejarah Melayu itu yang ditulis kira-kira sekurun selepas kejatuhan empayar Melaka ke tangan Portugis. Tun Seri Lanang sendiri pun menulis berdasarkan cerita yang disampaikan leluhur dan kelompok masyarakat sebelumnya.
Segolongan ahli sejarah dan cendekiawan hari ini berpendapat bahawa naskhah yang menyentuh tentang Hang Tuah itu bukanlah histografi yang tepat. Lantaran digarap dalam pelbagai versi, menjadi sukar untuk para pengkaji menemui kata setuju terhadap pembuktian kewujudannya.
Jejak hingga ke kubur
Tidak pula bagi Timbalan Pengerusi Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme (Iksep) Melaka, Datuk Dr. Mohd Jamil Mukmin. Beliau yang dihubungi Jurnal memberitahu, apa yang terkandung dalamSejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah bukan berpaksikan khayalan semata-mata.

KERIS Pandai Saras yang dikatakan kepunyaan asal Hang Tuah sebelum memiliki keris Taming Sari ini dipamerkan di Pameran Keris Tradisi dan Kesaktian di Muzium Negara, April lalu.


Menurutnya, watak-watak yang disebutkan di dalamnya adalah catatan dan ingatan terhadap peristiwa yang berlaku pada zaman dan persekitaran zaman itu. Selanjutnya, ia terkesan dalam masyarakat sehingga akhirnya ia direkod secara bertulis oleh penulis hikayat.
"Selain daripada dua kitab itu, di Melaka, makam Hang Tuah juga sudah ditemui dan dibuka untuk kunjungan awam di Tanjung Kling. Begitu juga dengan penemuan sebuah perigi di Duyong.
"Mengapa masih ada yang tidak percaya mengenai jejak Hang Tuah?," soal Mohd. Jamil yang melahirkan rasa kurang senangnya terhadap golongan yang mahu menafikan kebenaran Hang Tuah.
Apatah lagi dokumentasi hidup Laksamana Hang Tuah dalam hikayatnya bukan sahaja tersimpan baik di dalam negara, malah salinannya mendapat tempat di perpustakaan terkemuka di London dan Belanda sebagai naskhah rujukan dunia Melayu.
"Bukankah setiap catatan yang bertunjangkan kisah ketuanan Melayu dan Islam sering menjadi sasaran perubahan yang dirancang?
"Laksamana Hang Tuah bukan sahaja pahlawan dunia Melayu negara ini, malah seorang tokoh yang diagungkan di seluruh gugusan Melayu Nusantara ketika abad ke-15," rumus Mohd. Jamil.
Walau bagaimanapun, kisah Hang Tuah seakan hilang jejak selepas Sultan Mahmud Shah dari Melaka berundur ke Johor.
"Sejak itu, nama Hang Tuah tidak dikaitkan dengan sebarang sejarah pembentukan dan perkembangan negeri ini," kata Timbalan Pengarah Yayasan Warisan Johor, Mohd. Ismail Jamjam.

PERIGI Hang Tuah di Duyong, Melaka ini telah dibuka untuk dikunjungi orang ramai.
MOHD. ISMAIL


Menurut pemilik nama pena Zam Ismail itu, walaupun negeri Johor tidak memiliki apa-apa sokongan atau bukti sejarah mengenai kewujudan Hang Tuah, kewujudan pahlawan terbilang itu suatu masa dahulu tetap diyakininya.
"Keraguan tentang benar atau tidak Hang Tuah wujud berpunca kerana kita tidak memahami secara mendalam tentang pensejarahan Melayu.
"Memanglah ada antaranya yang dicedok daripada cerita-cerita lisan namun tidak bermakna kandungannya langsung tidak boleh diberi peluang untuk dinilai semula," katanya.
Ismail berpendapat, ketika Tun Sri Lanang menulis Sejarah Melayu, tiada orang Melayu lain yang lebih arif untuk merekod apa yang berlaku pada zaman tersebut. Maka, itu adalah sumber paling hampir.
Wira Melayu diperlekeh
Ismail walau bagaimanapun tidak menafikan tentang perubahan jalan cerita, versi penceritaan dan kecenderungan untuk menokok-tambah dalam pengkisahan cerita lama.
Memandangkan dokumentasi antara penulis hikayat sedunia dahulu kala saling berkait akibat kerancakan aktiviti perdagangan laut, maka pertindihan fakta tidak dapat dielakkan hingga boleh mengelirukan.
Jalan keluarnya adalah dengan menjalankan kajian yang terperinci supaya kedudukan Hang Tuah lebih kukuh dalam pemikiran dan penilaian generasi semasa dan akan datang.
"Panglima Awang yang dianggap dongeng oleh masyarakat kita misalnya, diangkat sebagai figura penting dunia Melayu oleh penulis Barat. Mereka mencatatkan bahawa dia seorang yang berketurunan Orang Laut," katanya memberi contoh.
"Sebarang usaha memutarbelit cerita tentang laksamana itu sebenarnya didorong oleh keinginan untuk merendahkan ketuanan Melayu di negara ini hingga membuatkan masyarakat Melayu berasa lemah.
"Tindakan memperlekeh ini tidak boleh berterusan," tegas Ismail yang juga tidak dapat menerima idea yang mengatakan Hang Tuah itu berketurunan Cina.

PERKONGSIAN PENGALAMAN MENJAWAB KERTAS STPM KESUSASTERAAN MELAYU MODEN 922/2

Assalamualaikum diucapkan kepada pelajar-pelajar Kesusasteraan Melayu yang berada di seluruh negara. Cikgu mendoakan semoga anda semua berada dalam keadaan sihat dalam meniti hari-hari peperiksaan STPM yang semakin menjelang ini, dalam kesempatan ini juga cikgu ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin yang akan menjelang lebih kurang seminggu lagi. Di sini cikgu ingin berkongsi pengalaman dan bagaimana cara cikgu menjawab dan belajar semasa menjawab soalan STPM tahun 2007 hingga menjadi pelajar kedua terbaik keseluruhan dan pelajar terbaik Kesusasteran Melayu yang hanya cikgu mendapat A dikalangan pelajar Sastera untuk kertas Kesusasteraan Melayu di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Alauddin Masjid Tanah Melaka. Terlebih dahulu cikgu ingin mengucapkan terima kasih kepada Puan Rohana Isa, Allahyarham Dr. Idris Jalil (Al- Fatihah), dan juga Puan Umi Kalsom Omar kerana telah mengajar cikgu dalam kertas Kesusasteran Melayu dari tingkatan 4 hingga 6. Tidak lupa juga ucapan terima kasih tidak terhingga kepada seluruh Guru SMK Sultan Alauddin terutama kepada Guru yang mengajar Kelas Tingkatan 6 tahun 2007.Cara menjawab kertas STPM Kesusasteraan Melayu tidak serumit yang dicanagkan oleh pelajar-pelajar Kesusasteraan Melayu, secara keseluruhannya kertas kesusasteran Melayu ini memerlukan pembacaan terutama sekali pada soalan seperti NOVEL, CERPEN, dan DRAMA. Ketiga-tiga bahagian ini berada dalam kertas 2 iaitu kesusasteran Melayu moden 922/2 yang memerlukan pelajar mengigati cerita yang telah dipelajari. Mengigati cerita dan ingat konsep menjawab sudah cukup untuk mendapat markah penuh 25/25 pada bahagian B dan juga Bahagian C. Bagi mengigati cerita pelajar harus membaca dan membuat analisis dari segi struktur seperti tema, persoalan dan sebagainya. Apabila menjawab soalan pula pelajar jangan hanya memberi jawapan mengikut permintaan soalan contohnya soalan meminta pelajar memberikan 3 nilai murni yang terdapat dalam cerpen paku payung limau mandarin, pelajar hrus menjawab lebih daripada 3 nilai kerana mungkin 3 nilai yang diberi oleh pelajar itu salah dan jika memberi jawapan lebih daripada 3 mungkin jawapan pelajar nombor 4, 5 dan 6 lebih tepat daripada jawapan nombor 1, 2 dan 3. Begitu juga soalan-soalan yang lain, pelajar harus memberi jawapan lebih daripada yang diminta bagibackup jawapan yang diberikan dan mendapat markah penuh. Jika semua ini telah dilakukan pelajar insyaAllah bahagian B dan C dalam kertas Moden pelajar akan mendapat markah penuh 25/25.
Bahagian A pula pelajar harus mengigati sejarah Kesusasteran Melayu, tahun-tahun dan golongan-golongan penulis. Di bahagian A ini juga pelajar harus mengigati Kritikan-kritikan sastera dan tokoh-tokoh yang terlibat. Bahagian A ini merupakan bahagian yang rumit berbanding bahagian B, C dan D. Selalunya bahagian A inilah pelajar akan mendapat markah rendah kerana berkaitan dengan sejarah kesusasteran Melayu dan kritikan. Oleh itu pelajar harus memberikan perhatian yang lebih di bahagian A ini bagi mendapat markah yang tinggi. Banyakkan membuat latihan dan moke up untuk soalan dibahagian A ini. Sila membuat Nota dan kelaskan nota anda mengikut tahun agar mudah anda mengigati.
Di bahagian D pula merupakan bahagian yang paling mudah antara bahagian A, B, C dan D. Ini kerana bahagian D merupakan bahagian yang memerlukan pelajar menganalisis Sajak. Pelajar harus menjawab bahagian D ini terlebih dahulu daripada bahagian lain dan pastikan jawapan pelajar betul ketika menjawab. Selalunya pelajar akan skor markah penuh 25/25 di bahagian D kerana soalan akan berkisar mengenai sajak yang diberikan. Oleh itu pastikan anda menguasai konsep menjawab di bahagian D ini lebih-lebih lagi jika solan bertanyakan tentang bentuk, struktur dan ciri-ciri sajak, ini merupakan bonus bagi pelajar.
Sila jawab dengan penuh teliti dan jangan membazirkan masa dengan tidur ketika menjawab. Jangan ikut cara cikgu yang hanya menjawab dalam 1 jam 30 minit sahaja sedangkan soalan 3 jam. Sila pilih soalan yang senang dan anda yakin untuk menjawab. Setiap jawapan yang diberikan pastikan ada FAKTA, HURAIAN DAN CONTOH bagi menguatkan jawapan anda dan mendapat 3 markah penuh untuk 1 fakta. Skema markah akan dinilai mengikut fakta yang diberikan, terdapat huraian dan juga contoh yang dikemukakan. Sila lihat juga markah yang diberikan jika markah 15 pastikan terdapat 5 FAKTA dan diikuti oleh HURAIAN dan CONTOH. Sila dapatkan soalan-soalan tahun lepas untuk latihan dan dapatkan soalan percubaan dari negeri lain terutama negeri Kelantan. Masa sekarang ini tiada masa untuk membaca buku, buat latihan setiap hari dan berbincang dengan guru soalan yang tidak dapat dijawab. SELAMAT MENJAWAB KERTAS KESUSASTERAAN MODEN 922/2 DENGAN PENUH YAKIN.

Cerpen Seekor Manusia Seorang Binatang - Antologi Madu Ilmu 

PERAK PEWARIS KESULTANAN MELAKA

SAYA seorang pengkaji dan penulis sejarah Melayu tradisi khususnya yang berkaitan Kesultanan Melayu Melaka, Johor dan Pahang. Saya ingin mengulas sedikit dakwaan Raja Noor Jan Raja Tuah sebagai pewaris Kesultanan Melaka yang sah.

Mengikut Adat Raja-Raja Melayu warisan Melaka, menjadi Raja kepada sebuah kerajaan diperoleh melalui dua cara. Pertama, kenaikan takhta sebagai mengganti Sultan yang mangkat atau turun takhta atas sebab-sebab tertentu.

Kedua, penganugerahan wilayah dan penobatan daripada mana-mana Sultan yang masih hidup dengan disertakan alat kebesaran.

Contohnya, Raja Muhammad yang dianugerah Kerajaan Pahang daripada ayahandanya, Sultan Mansor Shah Melaka, Raja Lumu yang menjadi Sultan Selangor 1 atas nobat Sultan Perak, Tun Zainal Abidin yang menjadi Sultan Terengganu 1 atas nobat Sultan Johor Lama dan banyak lagi contoh lain. Inilah sistem yang diamalkan oleh Raja-Raja Melayu sejak berkurun lamanya.

Menjejaki sejarah Melayu lebih awal, Sang Nila Utama sendiri ditabalkan oleh Demang Lebar Daun, Raja Palembang dari Bukit Siguntang yang menyerahkan kerajaan Melayu Palembang kepada baginda dan menobatkannya sebagai Raja Melayu pertama, yang mana Demang Lebar Daun kemudian meletakkan dirinya sebagai Bendahara Melayu yang pertama.

Kebetulan adat pelantikan dan pertabalan seperti ini yang diamalkan Raja-Raja Melayu ada dalil syarak iaitu termasuk dalam proses aqad dan bai抋t, dibuat bagi memastikan tidak putus rantaian salasilah sebuah kerajaan Islam dari zaman khalifah selepas wafatnya Rasulullah.

Satu-satunya cara bagi Raja Noor Jan menuntut takhta negeri Melaka adalah dengan menghadap Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Perak sebagai pewaris darah Kesultanan Melaka yang sah dan berdaulat.

Mohonlah perkenan baginda untuk menobatkannya sebagai Raja Melaka dengan disertakan alat kebesaran Kesultanan Perak. Menuntut takhta Melaka semata-mata dengan bersandarkan pada hubungan salasilah dengan Sultan Mahmud Shah 1 (1488-1511) sebagai faktor kelayakan bukanlah muktamad kerana cabang keturunan baginda adalah terlalu besar.

Perjumpaan alat kebesaran Melaka juga bukan bukti, sebaiknya diserahkan kembali kepada Kesultanan Perak sebagai pewaris Melaka.

SUZANA OTHMAN,

Pewaris Bendahara Melaka, Johor dan Pahang.

Kerabat nafi dakwaan Noor Jan keturunan raja

KUALA KANGSAR: Seorang kerabat diraja Perak, Raja Ali Raja Amran menafikan Noor Jan Tuah Shah adalah keturunan Raja Pandak Abd Rahman, iaitu seorang daripada empat anak Sultan Perak Ke 22, Sultan Abdullah Muhammad Shah I.

Beliau berkata, dalam siasatan yang beliau lakukan sendiri mendapati lelaki terbabit yang turut mendakwa sebagai Sultan Melaka adalah orang kebanyakan berasal dari Kampung Teluk Perang, Parit.

"Dia bukan keturunan raja atau dari Raja Pandak Abd Rahman, sebaliknya keturunan Alang Abd Rahman yang berkahwin dengan Hitam Fatimah.

"Hitam Fatimah juga bukan keturunan raja. Pasangan ini kemudian dikurniakan tiga anak lelaki, iaitu Mat Alif, Mat Lajin dan Pandak Ibrahim," katanya kepada Berita Harian, di sini semalam.

Beliau berkata, Mat Alif yang berkahwin dengan Batiah Uda Kolah, dikurniakan empat anak, iaitu Saadiah, Hamzah, Mariah dan Timah manakala Pandak Ibrahim pula dikurniakan seorang anak lelaki, Alias.

"Mat Lajin yang berkahwin dengan Saodah Uda Rapo pula dikurniakan tiga anak, iaitu Abd Talib, Tuah dan Mean.

"Tuah yang berkahwin dengan Ou Hitam Wahab pula dikurniakan enam anak, iaitu Hatibah, Bahar Burdin, Noor Jan (lelaki yang mendakwa sebagai Sultan Melaka), Mahuri, Rodman dan Halijah," katanya.

Selain itu, Raja Ali juga mendedahkan lelaki sama pernah memohon dilantik sebagai Raja Muda Perak, tahun lalu.

Dia mendakwa sebagai waris Sultan Perak Ke 22, Sultan Abdullah Muhammad Shah (1) yang memerintah negeri ini dari 1851-1857, mengemukakan permohonan kepada Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, menerusi surat bertarikh 31 Disember 2004 dengan menggunakan alamat No 6 Jalan Seri Kinta 19, Kampung Seri Kinta, Ipoh.

Bagaimanapun, permohonannya ditolak oleh Dewan Negara Perak melalui surat yang dihantar Toh Amar Seri Diraja, Datuk Ayop Hashim, bertarikh 13 Januari 2005.

Raja Ali berkata, permohonannya ditolak kerana dia melantik dirinya terlebih dulu sebagai Raja Muda sebelum mengemukakan permohonan.

Beliau berkata, pelantikan hanya boleh dibuat Dewan Negari Perak yang dipengerusikan Sultan Azlan Shah.

Katanya, lelaki itu juga pernah memohon supaya dilantik menjadi Raja Kecil Bongsu Perak pada 15 Mac 2001 dengan mendakwa sebagai waris ke 7 keturunan Sultan Perak Ke 18, Sultan Ahmaddin Shah yang memerintah negeri ini pada 1786 hingga 1806.

MELAKA: Hasrat kira-kira 3,000 pengunjung yang ingin melihat wajah Laksamana Hang Tuah di Muara Sungai Duyong, semalam seperti dakwaan seorang ahli perniagaan, tidak kesampaian.

Ahli perniagaan yang menggelarkan dirinya waris Sultan Melaka ke-44, Raja Noor Jan Shah Raja Tuah Shah mendakwa pahlawan Melayu Melaka itu akan menyerahkan sarung keris terbabit kepadanya.

Bagaimanapun, dalam upacara Penyerahan Taming Sari bermula jam 12.40 tengah hari itu, tiada lelaki muncul.

Keris berkilauan putih serta hulunya turut diperbuat dari logam sepanjang 43 sentimeter itu hanya dibalut dengan kain kuning dan tiada sesiapa menyerahkan sarungnya selepas Noor Jan Shah menerimanya.

Noor Jan Shah, dalam ucapannya berkata, dia sudah lama mengambarkan rupa bentuk keris Taming Sari itu dan bentuknya seperti dalam buku Taming Sari Kembali Keempunya.

Sebelum keris itu diserahkan, satu upacara khas bagi `menimbulkan? keris itu dilakukan oleh seorang lelaki yang digelar, Datuk Kurnia Setia Pawang Di-Raja, Mohd Fauzi Anang.

Pawang berkenaan dengan beberapa pengikut Noor Jan Shah menuju ke muara sungai untuk melakukan upacara itu yang bermula jam 11.15 pagi.

Orang ramai yang berada di situ berpusu-pusu untuk melihat keris milik Hang Tuah itu yang dibawa Mohd Fauzi dengan diiringi seorang orang kanan? Noor Jan yang lengkap berpakaian songkek kuning.

Selepas 15 minit upacara berkenaan, pawang berkenaan menarik objek berbentuk keris tembaga yang didakwa sebagai Taming Sari.

Orang kanan Noor Jan Shah membaca selawat dan kelihatan mengigil sambil membalut keris itu dengan kain kuning sebelum menyerahkan kepada Noor Jan Shah.

Noor Shah mendakwa kejayaan pawang menimbulkan keris Taming Sari adalah satu bukti beliau mempunyai daulat dan waris Sultan Melaka yang sah.

Beliau juga meminta orang ramai supaya membeli buku Taming Sari Keempunya yang dijual dengan harga RM20 jika ingin mengetahui sejarah dan reka bentuk keris berkenaan.

 

TEKNIK MENJAWAB SOALAN KERTAS KESUSASTERAATRADISIONAL MELAYU  922/1 STPM

Kertas kesusasteraan Melayu tradisional 922/1 ini mempunyai 4 bahagian iaitu A, B, C dan D para pelajar hanya perlu menjawab 1 daripada setiap bahagian tersebut. 


PENGENALAN :

a. Definisi khusus tentang Kesusasteraan Melayu Tradisional

b. Fungsi Kesusasteraan :
i. Pendidikan/pengajaran/didaktik
ii. Kepuasan estetik

c. Ciri-ciri Sastera Melayu Tradisional :
i. Lisan
ii. Tulisan [STPM 1998]
iii. Kreatif
iv. Bukan kreatif
v. Estetik (unsur keindahan)

BAHAGIAN A : SEJARAH KESUSASTERAAN MELAYU TRADISIONAL

Dalam bahagian A ini pelajar harus mengetahui mengenai ; 

i. JENIS :

Sastera Lisan / Sastera Rakyat Bentuk Naratif (cerita)

a. Cerita Penglipur lara
b. Cerita Binatang [STPM 2005]
c. Cerita Jenaka [STPM 2001]
d. Cerita Pengalaman/Cerita Teladan
e. Cerita Mitos [STPM 2002]
f. Cerita Legenda [STPM 2003]

Sastera Tulisan - Naratif Tulisan :

a. Sastera Sejarah [STPM 2000 & 2006]
b. Sastera Hikayat [STPM 2004]
c. Sastera Panji [STPM 2001]
d. Sastera Kepahlawanan/ Epik [STPM 2003]

Sastera Tulisan – Bukan Naratif (bukan cerita)

a. Sastera Undang-undang [STPM 2005]
b. Sastera Agama
c. Sastera Kitab [STPM 2007]
d. Sastera Ketatanegaraan

ii. TAHAP : Tumpuan kepada :

1. Sastera Lisan
2. Sastera Zaman Hindu
3. Sastera Zaman Peralihan (PRA-ISLAM) [STPM 2006]
4. Sastera Zaman Islam [STPM 2000]

• kemunculan dan perkembangan sastera lisan, pra-Islam & zaman Islam
• Definisi
• Ciri-ciri
• Contoh-contoh
• Fungsi/peranan


iii. TOKOH

a. Tun Seri Lanang
b. Hamzah Fansuri [STPM 1999]
c. Bukhari al-Jauhari
d. Nuruddin al-Raniri
e. Sheikh Daud al Fatani [STPM 2002]
f. Raja Ali Haji [STPM 2000 & 2007]
g. Syed Muhammad bin Zainal Abidin
h. Sheikh Ahmad bin Muhammad Zain al-Fatani

Tumpuan :
• Latar belakang tokoh
• Sumbangan tokoh
• Kepentingan tokoh

III. PERSOALAN DAN LATAR MASYARAKAT

a. Keagungan raja dan negara
b. Kepahlawanan [STPM 2003]
c. Kesetiaan rakyat [STPM 2004]
d. Panduan untuk raja, pembesar dan rakyat [STPM 2001]
e. Keagamaan dan kepercayaan
f. Pendidikan/moral [STPM 2001]
g. Gambaran masyarakat [STPM 1999]


B. KARYA AGUNG – SULALATUS SALATIN (SEJARAH MELAYU)

1. Definisi Sastera Sejarah
2. Ciri-ciri/ sifat Sastera Sejarah – Sulalatus Salatin sebagai sastera sejarah
3. Fungsi Sastera Sejarah
4. Kedudukan – keistimewaan dan kemampanan
5. Penghayatan peristiwa – memahami maksud tersurat dan tersirat
6. Watak dan perwatakan – jenis, peranan dan perwatakan
a. Golongan pemerintah/raja
b. Golongan pembesar [ STPM 2004 – Tun Perak]
c. Golongan agama
d. Golongan pahlawan
e. Golongan wanita
f. Watak golongan pendatang
7. Teknik penulisan [STPM 2007 – TEKNIK DRAMATIK]
a. Dialog, monolog
b. Naratif/pemerian (penceritaan langsung)
c. Ketegangan/penyelesaian
d. Prolog
e. Lisan
f. Didaktik
g. Pembahagian fasal/bab
8. Ketatanegaraan
a. Negeri beraja
b. Kepimpinan
c. Keperwiraan
d. Kerakyatan [STPM 2003 – Kesetiaan & Ketegasan hamba Melayu]
e. Perundangan
9. Unsur-unsur tertentu
a. Humor
b. Pathos (kepiluan)
c. Pengaruh/sentuhan budaya
d. Pengembaraan
e. Mitos/Legenda
f. Agama
g. Asal-usul
h. Binatang
i. Pengaruh luar [Hindu & Islam] [STPM 2001]
j. Pengajaran & Penddikan Moral [STPM 2002]
k. Peristiwa / perlakuan yang berulang-ulang [STPM 2006]
10. Gaya Bahasa
a. Personifikasi
b. Simile/Kiasan
c. Anafora
d. Ironi
e. Perlambangan
f. Perbandingan
g. Perulangan
h. Dialek
i. Pengaruh bahasa asing

11. Penghayatan berdasarkan petikan teks (SOALAN KONTEKS)
a. [STPM 2001 M/S 10] – aspek moral dalam peristiwa Tun Jana Khatib
b. [STPM 2002 M/S 39 – 40] – Unsur luarbiasa
c. [STPM 2003 M/S 200 – 201] – Unsur lucu
d. [STPM 2004 M/S 171 – 172 ] – Wasiat Sultan Mansor
e. [STPM 2005 M/S 132] – Tun Perpatih Putih (kebijaksanaan)
f. [STPM 2006 M/S 244 – 245] – Keagungan & Kemakmuran Melaka

12. Nilai
a. Nilai Kemanusiaan [STPM 2005] – Keruntuhan nilai kemanusiaan

dibahagian B ini pelajar harus menghabiskan membaca buku sulalatus salatin, walaupun ayat yang digunakan susah untuk difahami. pastikan anda membuat sinopsis berkaitan setiap bab dalam buku tersebut. contoh soalan yang dikeluarkan ialah meminta pelajar menceritakan peristiwa yang berlaku sebelum petikan yang diberikan dan selepas petikan yang diberikan. pelajar harus menguasai buku sulalatus salatin untuk di bahagian B ini untuk mendapatkan markah 25/25.


BAHAGIAN C : PROSA TRADISIONAL , MUTIARA SASTERA MELAYU TRADISIONAL

1. Kesusasteraan Rakyat
a. Cerita Mitos – Asal Usul Kejadian Dunia [STPM 2006]
b. Cerita Legenda – Puteri Sa’dong
c. Cerita Binatang – Katak Membunuh Gergasi [STPM 2007]
d. Cerita Jenaka – Kejenakaan Pak Pandir [STPM 2006]
e. Cerita Lipur Lara – Hikayat Raja Donan [STPM 2005]
f. Cerita Teladan – Bawang Putih Bawang Merah
2. Kesusasteraan Hikayat
a. Kesusasteraan Hikayat Zaman Pra-Islam (berunsurkan Hindu) – Hikayat Pendawa Lima
b. Kesusasteraan Hikayat Zaman Pra-Islam (berunsurkan Hindu-Islam) – Hikayat Ahmad Muhammad
c. Kesusasteraan Hikayat Zaman Islam – Hikayat 1001 Malam
3. Kesusasteraan Panji
Hikayat Misa Taman Jayeng Kusuma (Bab XII) [STPM 2004]
4. Kesusasteraan Epik
Hikayat Hang Tuah (Bab VIII) [STPM 2005]
5. Kesusasteraan Undang-undang
Undang-undang Laut Melaka (Fasal 1 hingga 8)
6. Kesusasteraan Agama
Cerita-cerita Nabi dan Tokoh-tokoh Islam – Inilah Hikayat Nur Muhammad
7. Kesusasteraan Kitab
Kitab Hadiqat al-Azhar wa al-Rayahim
8. Kesusasteraan Ketatanegaraan
Bustan al-Salatin (Bab III Fasal 2) [STPM 2004]
Kajian meliputi :

1. Definisi setiap kesusasteraan/cerita
2. Ciri-ciri
3. Fungsi cerita
4. Penghayatan peristiwa
5. Tema/persoalan/pemikiran
6. Plot dan peristiwa
7. Watak dan perwatakan
8. Gaya bahasa
9. Teknik penulisan

bahagian C merupakan bahagian mengenai buku Mutiara Kesusasteraan Melayu Tradisional.
setiap pelajar harus mengigati setiap cerita yang terdapat dalam buku tersebut. jika pelajar dapat mengigati jalan cerita dan apa yang berlaku dalam setiap cerita,watak dan perwatakkan. yang ada insyallah pelajar akan dapat menjawab soalan di bahagian C ini dengan succes.

BAHAGIAN D : PUISI MELAYU TRADISIONAL (TEKS – MUTIARA SASTERA MELAYU TRADISIONAL)

Kajian meliputi :


1. Definisi puisi
2. Ciri-ciri puisi
3. Fungsi puisi
4. Tema/persoalan/pemikiran/mesej
5. Nilai kemanusiaan, kemasyarakatan, keagamaan/moral
6. Gaya Bahasa
a. Personifikasi
b. Simile/Kiasan
c. Metafora
d. Anafora
e. Epifora
f. Ironi
g. Paradoks
h. Perlambangan
i. Perbandingan
j. Hiperbola
k. Alusi
l. Perulangan
m. Inversi
n. Citra
o. Asonansi (perulangan vocal)
p. Aliterasi (perulangan konsonan)
q. Onomatopia
r. Rima
s. Ritma/Irama

7. Bentuk bebas :
a. Seloka [STPM 2004 MS 343 – 345]
b. Teromba
c. Talibun
d. Peribahasa berangkap [STPM 2007]
e. Mantera [STPM 2005 M/S 366-367]

Bentuk Terikat :
a. Pantun [STPM 2006 M/S 247]
b. Gurindam
c. Syair [STPM 2005 M/S 285-286]
d. Endoi
e. Rejang
f. Dikir/Zikir
g. Rubai [STPM 2006 M/S 323]
h. Nazam
i. Masnawi
j. Ghazal
k. Berzanji [STPM 2004 M/S 336 - 337]
l. Qit’ah

7. Teknik Penulisan :
a. Bait/rangkap
b. Pembayang/sampiran
c. Maksud
d. Suku kata
e. Bilangan perkataan
f. Naratif (syair)
g. Jeda
seperti biasa bahagian D merupakan bahagian yang paling mudah untuk skor 25/25 markah. ini kerana bahagian A adalah bahagian pelajar menganalisis puisi tradisional seperti yang dilampirkan diatas. di bahagian D ini pelajar harus mengigati konsep bagaimana untuk menjawab dan mengetahui istilah-istilah yang digunakan. contoh seperti bentuk, ciri-ciri dan struktur merupakan 1 maksud yang sama. oleh itu pelajar harus menguasai KONSEP bagaimana untuk menjawab untuk soalan D ini. 

Bentuk Peperiksaan :

Kertas ini terdiri daripada lapan soalan dengan empat bahagian, iaitu Bahagian A, B, C, dan D. Taiap-tiap bahagian mengandungi dua soalan. Calon dikehendaki menjawab empat soalan sahaja; satu soalan daripada setiap bahgian.

Bahagian A : Sejarah Kesusasteraan Melayu Tradisional
Bahagian B : Karya Agung – Sulalatus Salatin
Bahagian C : Prosa Melayu Tradisional (Mutiara Sastera Melayu Tradisional)
Bahagian D : Puisi Melayu Tradisional (Mutiara Sastera Melayu Tradisional)


**harapan cikgu supaya semua pelajar dapat menguasai teknik menjawab soalan dan melihat soalan-soalan yang pernah dikeluarkan oleh MPM seperti yang cikgu lampirkan diatas.paling penting setiap cerita wajib diingati oleh pelajar untuk menjawab soalan kertas kesusasteraan Melayu. akhir kata kepada semua pelajar belajarlah rajin-rajin hingga sampai ke MENARA GADING yang diimpikan.

0 ulasan:

By :
Free Blog Templates